La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), SIAT, UGT, CC.OO. i CIG han tornat a convocar a la plantilla de l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) a concentrar-se aquest dimecres vinent, 22 de maig, davant les seus de les Delegacions Especials d'Hisenda de Madrid, Catalunya, Andalusia, Comunitat Valenciana i Galícia per citar a la direcció de l'organisme que negociï millores laborals i salarials.

Les organitzacions convocants, que van iniciar les mobilitzacions el 8 de maig de 2024 amb una concentració de protesta a Madrid, davant la seu de la Direcció General de l'Agència Tributària, han estès les mobilitzacions a les principals Delegacions Especials de l'AEAT.

Segons han denunciat a través d'un comunicat, el Ministeri d'Hisenda continua negant-se a reactivar l'acord per a la carrera professional, pendent de desenvolupament des de l'any 2007, així com la negociació d'un nou conveni col·lectiu. L'actual porta any i mig denunciat.

Sis anys de negociacions congelades

El sindicat CSIF ha denunciat que en els últims 6 anys la direcció de l'Agència Tributària s'ha dedicat a congelar la negociació col·lectiva i, tanmateix, puja de manera discrecional les retribucions dels que més cobren.

El 2023 l'AEAT tenia 1.265 treballadors dels grups A1 (cossos superiors), que cobren els específics més alts de tota l'AGE. "És a dir, mentre que els alts càrrecs cobren complements superiors als 60.000 euros, el gruix de la plantilla té bloquejades les seves retribucions, la seva carrera professional i el seu conveni col·lectiu", han denunciat des del sindicat.

La plantilla de l'Agència Tributària a més reclama el desenvolupament del teletreball i la negociació del servei d'atenció telefònic, anunciat per la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, "que no ha volgut negociar les condicions laborals d'aquest servei en jornada de demà".

Els sindicats consideren, a més, que s'ha de revisar la productivitat el repartiment de la qual prioritza el col·lectiu d'inspectors, discriminant la resta de la plantilla.

Finalment, han reclamat les millores de les condicions laborals per al col·lectiu de Vigilància Duanera, catalogant aquesta destinació com a professió de risc i reforçant els mitjans materials i humans desenvolupant una veritable Policia Fiscal, "una necessitat que s'ha posat en evidència després dels tràgics successos a Cadis".