La plantilla de Unicaja ha guanyat en els tribunals el banc que presideix José Sevilla i dirigeix Isidro Rubiales, que hauran de pagar als seus treballadors tots els incentius no cobrats durant 2023 i la suma dels quals ascendeix a uns vuit milions d'euros. L'entitat malaguenya encara té l'opció de recórrer la sentència, però els sindicats esperen que atengui el pagament i no s'enterboleixin més les relacions laborals.

Des que Unicaja va absorbir Liberbank a l'estiu de 2021, la plantilla assegura que aquestes relacions laborals han empitjorat. Primer va arribar l'ERO, que encara que s'esperava per la fusió, va acabar en vaga per les discrepàncies durant la negociació. Després hi va haver trasllats, canvis a les oficines i també algunes decisions que el banc va adoptar de manera unilateral, sense negociar amb els sindicats, i que van augmentar el malestar a la plantilla.

Però amb la sortida de Manuel Menéndez, que va exercir de conseller delegat fins a l'any passat, els treballadors de Unicaja esperaven un canvi de rumb al banc andalús. Tanmateix, aquest canvi no s'ha produït i els sindicats han acabat portant a l'entitat els tribunals.

La denúncia va partir de Comissions Obreres, però de seguida va ser donat suport per la resta de sindicats de Unicaja, com UGT, CESICA o Suma+T, que es van personar la setmana passada a l'Audiència Nacional per exigir al banc el pagament dels incentius, del 2023 a tota la plantilla que va cobrir objectius, tant de la xarxa comercial com dels serveis centrals. Es tracta de la primera vegada que l'entitat no abona aquests incentius i s'ha limitat a donar una gratificació, segons fonts sindicals.

Va ser exactament a l'abril quan Unicaja va comunicar la seva plantilla (en relació amb els incentius de 2023) que "no corresponia el seu abonament". Després de protestar en la Junta d'Accionistes o fins i tot al carrer per aquest assumpte (hi va haver vaga també al maig), van decidir fer el salt a la justícia. I aquest dimarts, l'Audiència Nacional dictava sentència a favor dels treballadors en estimar la demanda contra Unicaja.

S'estimen que el banc deu els treballadors fins a 8 milions

En concret, l'AN va declarar no ajustat a dret la decisió del banc de no abonar la retribució variable corresponent a l'any 2023 i en conseqüència, condemna a Unicaja a abonar l'incentiu als treballadors que hagin complert els objectius que tenien fixats.

"Lamentem que un any després de l'arribada del nou CEO continuem havent de judicialitzar els temes laborals com en temps de Liberbank. Confiem que aquesta clatellada judicial li serveixi a Unicaja per reflexionar i reobrir camins a la negociació dels molts temes que tenim encara pendents", comenta CCOO. Entre ells, l'ajustament del model de distribució d'oficines (també judicialitzat), les aportacions pendents al Pla de Pensions de Liberbank o la culminació d'un Pla d'Igualtat.

Des d'alguns sindicats estimen que el banc deu als treballadors, almenys, vuit milions d'euros. D'altres apunten més de sis milions. Encara que hi ha qui assenyala que la xifra exacta és difícil de deduir. El banc va disposar uns 5 milions d'euros per pagar a les oficines que van cobrir els seus objectius individuals i el va repartir proporcionalment. Això va originar que no es cobrés el 100% del variable, però a més, el banc no va informar mai de quants departaments de serveis centrals van complir amb objectius i no van cobrar. "Així que la quantitat final només el sap l'empresa", expliquen des de Suma+T.

En Unicaja no volen fer comentaris. Les relacions laborals les gestiona José María de la Vega, que és el director general de persones i supervisa recursos humans. El banc té fins a cinc dies per recórrer la decisió de l'AN el Tribunal Suprem, contra la que hi ha recurs de Cassació. Una cosa que els sindicats demanen que no faci.

Des de CESICA recorden que a més de l'esmentada demanda per cobrar el 100% dels incentius de 2023, han reivindicat el banc que traslladi les millores del conveni col·lectiu a Unicaja, per exemple, la no-compensació ni absorció de salari; però també que el banc posi en marxa un sistema transparent d'incentius aquest 2024; o que rebaixi la pressió comercial, entre altres assumptes.

"Sol·licitem a l'empresa que compleixi la sentència sense descomptar la gratificació cobrada en el seu moment i no la recorri davant del Suprem, la plantilla es mereix un tracte just", afegeixen des d'UGT.