La Plataforma Defensa Mont-roig ha presentat aquest divendres un conjunt d'al·legacions al conveni urbanístic que ha de facilitar la implantació de la indústria coreana Lotte en aquest municipi de la demarcació de Tarragona. L'entitat cívica s'ha creat recentment i agrupa a veïns i entitats del municipi "preocupats" per l'arribada de l'empresa i per "la manca de transparència de l'Ajuntament" sobre els impactes que tindrà la instal·lació de la planta de producció. D'altra banda, lamenten haver rebut "pressions" per vendre les finques on s'han d'instal·lar les futures plaques fotovoltaiques, per la qual cosa, a la plataforma s'hi han sumat alguns d'ells propietaris dels terrenys on s'ha d'ubicar la fàbrica de làmines de coure.

Segons un dels fundadors, Joan Crespo, la plataforma "no s'oposa al progrés" però l'arribada de l'empresa Lotte Energy Materials considera que la indústria serà "molt contaminant" i es mostra contrària que s'instal·li al terme municipal, així com a la modificació del POUM que ho permetria. Segons apunten en declaracions a l'agència ACN, els canvis urbanístics donaran via lliure a construccions de fins a 25 metres d'alçada. Alhora, denuncien "opacitat" de l'equip de govern en la tramitació i reclamen més informació sobre els processos vinculats a la implantació de l'empresa. "Entenem que no és un projecte beneficiós i no sabem la repercussió ambiental que tindrà, les modificacions del POUM s'han fet sense tenir en compte la població", ha lamentat Joan Crespo, un dels fundadors de la Plataforma Defensa Mont-roig. Per tot plegat, membres de l'entitat han presentat al·legacions al projecte, el termini de les quals s'exhaureix dilluns.

Lotte Energy Materials té previst començar a construir la seva primera fàbrica de producció d'elecfoil a principis del 2024. L'objectiu de la companyia sud-coreana és iniciar la producció d'aquest material imprescindible per a les bateries, especialment les de cotxes elèctrics, l'octubre del 2025. D'entrada volen posar en marxa una planta amb una inversió prevista de 400 milions d'euros i la creació de 200 llocs de treball directes. En funció de la demanda del mercat, podrien fer-ne dues més. Totes a la zona dels Comallarets, en 44 hectàrees d'uns terrenys a tocar de l'AP-7. La inversió inclou la construcció d'un parc fotovoltaic en una superfície de 93 hectàrees, a tocar de la primera planta, per poder abastir la fàbrica que és intensiva en energia i en aigua. 

En aquest sentit, els veïns també són crítics amb el consum d'aigua que farà la companyia. Segons dades de l'empresa, necessitaran 4.500 metres cúbics diaris. D'aquests, uns 2.000 metres cúbics seran d'aigua reutilitzada gràcies a un sistema que asseguren que implementaran, tal com van anunciar fa unes setmanes en la presentació oficial del projecte a les administracions i als veïns de Mont-roig del Camp. El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, va indicar aquest dijous que "cal veure d'on se sol·licita l'aigua", ja sigui del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) -aigua de l'Ebre-, a partir de reaprofitaments de la petroquímica de Tarragona o de recursos hídrics municipals. Per Reyes també és important saber què se'n fa un cop usada per la fàbrica: "si es fa una planta de regeneració i es reutilitza vol dir que no hi ha una competència directa contra els abastaments", va assenyalar.

Per a la Plataforma Defensa Mont-roig, la indústria posaria "en risc els aqüífers del poble" i "les reserves hídriques estratègiques municipals", especialment pel que fa a l'aqüífer Baix Camp. A la vegada, posa en dubte que el projecte tingui un únic abastament d'aigua com podria ser la connexió amb el Consorci d'Aigües de Tarragona. En aquest cas, pels veïns caldria un "estudi d'impacte ambiental vers el riu". D'altra banda, afirmen que "el conveni no explica com es depuraran les aigües industrials que es generin de l'activitat" ni si es "permetrà un abocament al rierol de Rifà d'aigües contaminades amb metalls pesants, que acabaran desembocant al mar i filtrant-se als aqüífers".