Hola! Benvinguts a la nova newsletter d’ON ECONOMIA. Avui neix ‘Focus empresarial’ per ser un espai per parlar de les empreses i directius, catalans, espanyols o globals, protagonistes. El trobareu cada dijous a la tarda a linkedIn i us hi podeu subscriure aquí.

Les organitzacions empresarials són vitals per assumir els reptes actuals i futurs, des de la transició energètica fins als canvis culturals, passant per les dificultats geoestratègiques, i per això hi hem volgut posar el focus. ‘Economia amb pausa’ ha mutat però no ha mort, perquè parlar d’empresa és parlar d’economia i, en definitiva, del món en el que vivim, i perquè mantenim l’aproximació a l’actualitat d’una forma més calmada, amb perspectiva. Esperem que us agradi i ho gaudiu.

Aquesta setmana parlem d'algunes empreses més o menys conegudes però que estan trencant amb l’establert, tot i que puguin patir inclemències, ja que els imprevistos formen part també de la vida empresarial. I parlarem de directius, en una setmana marcada, en aquest àmbit, pel sector bancari, però sense oblidar-nos de la persona que té la clau de l’economia dels països de l’euro.

Les empreses de la setmana

Ebro presentacion 3

Aleasoft, precursors de la IA:
Aleasoft probablement no et soni, però tampoc et devia sonar el concepte “intel·ligència artificial” fa 26 anys, el 1998, quan Antonio Delgado es va doctorar en aquesta àrea de coneixement a la UPC. No era encara IA generativa, però li va servir per crear Aleasoft, primera empresa participada per la UPC, al calor de la liberalització del mercat elèctric. I què fa aquesta empresa? Prediu el preu de la llum a Europa, quelcom molt útil per als seus clients, que es troben ja arreu del món. I l’empresa té una altra virtut, no poc important: és rendible des del primer dia. Per això no persegueix el creixement ràpid ni el palanquejament, sinó la sostenibilitat. Ens ho ha explicat Germán Aranda.

Meyba, de la samarreta del Barça a la moda de bany:
Meyba, si t’agrada una mica el futbol, et deu sonar. La mítica marca que va equipar el Barça fins a principis dels anys 90 –la samarreta blaugrana clàssica amb les franges gruixudes i sense publicitat o la llegendària samarreta taronja amb la que Ronald Koeman va marcar el gol que va donar al FC Barcelona la primera Lliga de Campions eren Meyba–, però l’empresa va tancar. Fa un any, Antoni Reguant i Xavier Miret van recuperar la marca i, començant des de baix, s’han anotat ja dos triomfs i vesteixen dos clubs clàssics del futbol català: el Sant Andreu i el Júpiter. Però no només es dediquen a la roba esportiva retro, també a la moda esportiva, amb vestits de bany i altres productes, com ens explica Maria Teresa Coca.

Ebro, una pedra en el camí:
Ebro també és vintage i també s’ha recuperat la marca. És un projecte ambiciós, que ha llogat l’antiga planta de Nissan a la Zona Franca per produir-hi cotxes i ha tancat un acord amb el gegant xinès Chery, un soci de luxe per al projecte. Però aquest ha patit ja els primers contratemps: la fabricació dels Omoda, els cotxes del grup asiàtic que s’han de fer aquí juntament amb els Ebro, es retarda un any, fins a l’octubre del 2025. Com va explicar Juan Ferrari, això suposarà que, d’entrada, la fàbrica contracti un terç de la plantilla creada. I és que una mesura per, en principi, protegir la indústria de l’automòbil europea, com els aranzels a la producció xinesa, ha acabat afectant empreses catalanes com Seat i la pròpia EV Motors, propietària d’Ebro. Esperem, però, que només sigui una pedra en el camí.

Els directius

Ana Botín Newsletter

Aquesta és la setmana d’Ana Botín, que compleix 10 anys com a presidenta del Santander. La directiva va repassar aquesta dècada en una entrevista publicada per la pròpia entitat i va destacar-ne les principals fites, que passen per la modernització i la digitalització del banc. Però en els últims dies, el banc que presideix ha estat protagonista també per moure el mercat de directius, ja que va fitxar Ignacio Juliá, CEO d’ING a la península, per dirigir el Santander a Espanya, i Víctor Allende, de CaixaBank, per dirigir l’àrea de banca privada. Aquesta última incorporació no està confirmada oficialment, però el mateix dia que es va filtrar, CaixaBank va anunciar el nomenament de Belén Martín com a nova directora de banca privada.

Patrik Mayer Newsletter

També hi ha ball de cadires al grup Volkswagen. El gegant alemany de l’automòbil s’ha endut cap a Wolfsburg a David Powels, director financer de Seat. Per substituir-lo, l’empresa que presideix Wayne Griffiths ha nomenat Patrik A. Mayer, que serà vicepresident de finances i IT de l’empresa responsable de les marques Seat i Cupra.

Mario Draghi Newsletter

I no podem parlar de directius sense referir-nos a l’actual presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, i el seu antecessor, Mario Draghi. L’italià per l’informe que va presentar dilluns, un autèntic ‘pla Marshall’ –de fet, és més generós– de 800.000 milions a l’any per modernitzar l’economia europea, necessari perquè la UE no es quedi enrere davant l’impuls innovador dels Estats Units i la Xina, com explica molt bé Esteve Almirall en un anàlisi que hem publicat aquest dijous. La francesa per la segona baixada dels tipus d’interès de l’any, acabada d’aprovar pel BCE, que serà ben rebuda per empreses i famílies, ja que abaratirà el cost dels seus crèdits.

Això és tot per avui. Si t’ha agradat, comparteix la newsletter. Fins la setmana que ve!