Algunes de les principals publicacions informatives de França, com els diaris Le Monde, Le Figaro i Le Parisien, han anunciat aquest dimarts que demandaran a la xarxa social X (abans Twitter) per utilitzar els seus continguts sense remuneració, en violació dels anomenats drets afins. L'acusació a la xarxa social de l'empresari nord-americà Elon Musk, va ser avançada en un comunicat de premsa conjunt i serà presentada per les empreses editores dels diaris Le Figaro, Les Echos, Le Parisien i Le Monde, i les revistes Télérama, Courrier International, Le Huffington Post i Le Nouvel Obs, entre altres, davant del Tribunal Judicial de París.

Una condemna "representaria un avenç en la implementació de les normatives legals sobre drets afins", van assenyalar els demandants. Anteriorment, aquestes publicacions i l'agència francesa AFP havien iniciat un procediment d'urgència contra X i la seva filial francesa, argumentant que la plataforma ha refusat negociar una compensació per l'ús dels seus continguts.

El 24 de maig passat, un jutge del Tribunal Judicial de París els va donar la raó i va ordenar a la xarxa social, en un termini de dos mesos, que proporcionés una sèrie de dades comercials que permetessin avaluar els ingressos obtinguts dels seus continguts, recull EFE.

Tanmateix, fins ara, X/Twitter "no ha complert" amb aquesta fallada, demostrant, segons els diaris, "la seva constant intenció d'evadir les seves obligacions legals" i justificant així aquesta nova acció judicial, va recalcar el comunicat. En 2022, Google i altres gegants tecnològics van enfrontar regulacions específiques a França per implementar la directiva de drets afins.

El març d'aquest any, l'Autoritat de la Competència va multar Google amb 250 milions d'euros per incomplir els compromisos establerts el 2022. "A diferència de Google i Meta, X/Twitter mai no ha accedit a obrir negociacions amb els editors de premsa francesos per complir amb el marc legal sobre drets d'autor i drets connexos, malgrat nombrosos intents de diàleg", van explicar els diaris en el seu comunicat.

Els drets afins, establerts el 2019 mitjançant una directiva de la Unió Europea, permet que els mitjans de comunicació siguin remunerats quan el seu contingut és reutilitzat per grans plataformes digitals i França va ser el país que primer va iniciar la seva aplicació a nivell nacional.