Tot just unes hores després del qual STC Group irrompés en l'accionariat de Telefónica adquirint el 9,9% de la seva capital (la quantitat justa per no haver de llançar una OPA) el president de la companyia, José María Álvarez-Pallete, i el conseller delegat, Angel Vilá, han fet cap a l'Aràbia Saudita per tractar tots els detalls que concerneix aquesta operació, entre ells, si ocuparan una butaca en el consell d'administració ara que són el seu primer accionista. Segons avancen diversos mitjans, el viatge s'ha emprès aquest matí.
L'entrada de STC Group ha sorprès els accionistes, el Govern espanyol i la mateixa companyia. En borsa, les accions de Telefónica han reaccionat amb pujades del 3% en els primers compassos de la sessió, encara que les esmentades pujades s'han moderat al llarg de la jornada. En el pla polític no han faltat les reaccions, la preocupació, en tots els casos, és que l'operadora àrab no prengui el control de l'empresa.
STC supera de lluny els seus altres tres principals accionistes: BBVA, que ostenta un 4,87% del capital de Telefónica; BlackRock, que compta amb un altre 4,48%, i CaixaBank que té un 3,5%. El grup, tanmateix, ha assolit el 9,9% i ho ha fet mitjançant l'adquisició d'accions (en total un 4,9%) i d'instruments financers, que li donen un altre 5% del capital de la companyia.
Tanmateix, per poder convertir aquests instruments financers en drets de vot, STC Group ha d'obtenir prèviament una autorització del Govern espanyol a causa de l'escut "antiopes" aprovat per l'Executiu, mitjançant el qual, qualsevol inversor extracomunitari que pretengui adquirir més del 10% del capital una empresa estratègica cotitzada ha de comptar amb l'esmentat permís. Però aquest llindar es rebaixa al 5% en el cas d'empreses amb interessos en l'àmbit de la defensa nacional, i aquest és el cas de Telefónica, per la qual cosa, a priori, aquest serà un dels punts principals que s'abordaran en l'encontre a l'Aràbia Saudita, expliquen des d'Europa Press.
Calviño, Feijóo... els polítics parlen
El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha declarat aquest dimecres que Telefònica és una "gran empresa" i una companyia "estratègica" per als interessos nacionals, i per això confia que segueixi amb majoria de capital espanyol després de l'entrada de l'operador saudita STC amb una participació del 9,9% per la qual ha pagat 2.100 milions d'euros.
Per la seva part, la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, assegurava a Brussel·les que el grup àrab va transmetre ahir al Govern espanyol el "caràcter amistós" de l'adquisició d'aquest 9,9% de Telefónica, de manera que la seva intenció no és prendre el control de la teleoperadora. Coincidia que Telefónica és una empresa "estratègica" per a Espanya i que el Govern aplicarà els mecanismes necessaris per garantir la defensa i protecció dels interessos estratègics del país.
"Afortunadament, des que arribem al Govern hem reforçat els mecanismes de control d'inversions estrangeres mentre hem impulsat el paper d'Espanya com a pol d'atracció d'inversions europees", ha comentat.