El president de Mapfre, Antonio Huertas, s'ha rebel·lat contra els pactes que han possibilitat la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol aquest dijous. "No podem acceptar-ho de cap manera. Jo personalment em rebel·lo contra això i us demano tots, a tots els ciutadans corrents, que siguem completament conscients que no podem acceptar-ho, independentment de les ideologies que tinguem".
Durant la seva participació en una encontre celebrada aquest divendres a Càceres, al qual han assistit desenes de polítics i empresaris, l'extremeny assegurava que els pactes amb "grups minoritaris independentistes i d'extrema esquerra" engrandiran el desequilibri autonòmic, segons recull l'Agència EFE. També indicava que els esmentats pactes pretenen "emportar-nos a l'ignominiós" concepte de l'"Espanya multinivell", en el que hi ha espanyols de primera i de segona.
"A Extremadura no podem deixar de lluitar contra aquest abandonament secular, no podem deixar que ens continuïn condemnant, ens continuïn desenganxant i ens continuïn insultant. El desequilibri territorial no s'arregla amb el que coneixem i amb el que ens estan anunciant", comentava amb relació als 15.000 milions de deute que el nou Govern ha promès condonar Catalunya.
Les declaracions d'Antonio Huertas són les primeres que realitzen un president de l'IBEX 35 després de la investidura de dijous. Tanmateix, no és la primera vegada que l'executiu es pronuncia sobre aquest tema, ni l'únic. Ja diumenge passat, quan es va celebrar a Madrid la protesta contra l'amnistia, el president de Mapfre va llançar un missatge a X (Twitter) on assegurava que era el dia "defensar la Constitució i l'Estat de Dret".
Per la seva part, fa només una setmana, la consellera delegada de Bankinter, també va comentar en una encontre del sector financer que els acords amb els independentistes eren un "greu error". María Dolores Dancusa, molt crítica, va indicar que Pedro Sánchez anava a dilapidar el potencial d'Espanya "per interessos personals" d'assolir unes metes que suposen "uns costos inassumibles".
Hortes i Dancausa no són els únics grans empresaris en comentar els pactes que han ajudat Pedro Sánchez a ser reelegit president per quatre anys més. Aquest mateix dijous, mentre se celebrava la investidura al Congrés dels Diputats, el president de Mercadona, Juan Roig alertava que la confrontació política viscuda en els últims dies està dividint els espanyols.
En concret, el valencià va demanar estabilitat política perquè no fugin del país els inversors. Roig considera que si "el problema" que s'està vivint ara a Espanya es visqués a Portugal (on la companyia és en plena expansió) "alentirien les inversions" i això és el que s'ha d'evitar aquí. L'empresari valencià assegura que s'està vivint un "enfrontament polític" arran dels acords del Partit Socialista per poder formar govern, que està "dividint els espanyols" i això, afegeix, "no és gens bo ni per a l'economia ni per a Espanya".
En declaracions a la premsa en un fòrum sobre el corredor de la Mediterrània organitzat a Madrid, al qual van assistir més de 1.000 persones entre inversors i patronals, va demanar també els polítics "que no posin pals a les rodes" als empresaris, perquè són, juntament amb treballadors, "els que generen riquesa". I en aquest context, va insistir que el país i els empresaris necessiten "un marc d'estabilitat per a tot el país".