Patrizio Bertelli, president de la firma de luxe Prada, acaba de constituir una empresa a Barcelona per preparar la seva participació a la Copa Amèrica de vela que es disputarà a la tardor de l'any vinent. Aquest magnat italià, de 76 anys, és l'armador del Prada Luna Rossa, el vaixell que representarà Itàlia en la competició.

Bertelli acaba de constituir Luna Rossa Challenge 2024 SL, amb seu social en un despatx de l'edifici El Dau de la Diagonal de Barcelona, per desenvolupar les "activitats oportunes" que necessiti el seu equip esportiu. Aquestes activitats van des de la logística als patrocinis. En el consell d'administració, a més de Bertelli (president) també apareixen en qualitat de consellers els experimentats regatistes italians Marco Bertolotti, Massimiliano Sirena i Giulio Giovanella.

Segons informacions de la premsa esportiva italiana, Bertelli s'ha pres molt seriosament la pròxima edició de la Copa Amèrica després de quedar en segona posició en l'anterior campionat, disputat el 2021 a Auckland (Nova Zelanda).

A finals de l'any passat, Bertelli va renunciar al lloc de CEO de Prada –si bé va retenir la presidència– entre altres motius per tenir més temps per a les regates. Va cedir aquesta responsabilitat a Andrea Guerra, exprimer executiu del gegant mundial de les muntures d'ulleres Luxxotica, però amb la intenció que, més aviat que tard, el seu fill Lorenzo se situï al capdavant.

Lorenzo és el primogènit de Patrizio Bertelli i Miuccia Prada, de 73 anys, hereva de la marca familiar fundada pel seu avi Mario el 1913. El matrimoni és la novena fortuna italiana. A més de Prada, també exploten marques com Miu Miu, Church's o Car Shoe.

Des que va fer un pas enrere a Prada, Patrizio Bertelli cada vegada està més centrat en la nàutica i en el Luna Rossa. Ha viatjat a Barcelona últimament i s'establirà a la ciutat mesos abans de començar la competició.

Les empreses del patró neozelandès

No és l'únic armador de la Copa Amèrica que ha creat una empresa a la ciutat per preparar la competició. El primer va ser el neozelandès Grant Dalton, patró de l'Emirates Team New Zeland. Com a guanyador de l'anterior edició de la Copa Amèrica, li correspon l'organització del pròxim campionat i, per tant, també la designació de la seu. Va triar la proposta de Barcelona. Des de l'any passat figura al capdavant de dues societats constituïdes en aquesta ciutat: Team New Zeland Barcelona SL, per als preparatius del seu equip; i ACE Barcelona SL, sigles que corresponen a America's Cup Event, que és l'entitat que s'encarrega de l'organització del campionat.

En aquestes dues societats apareix com a directiu Albert Vilumara, economista i auditor de comptes amb prop de vint anys d'experiència a PwC. Com a business director, és el responsable de la gestió econòmica, financera i fiscal d'ACE Barcelona. Aquesta entitat rep fons públics i privats.

Dels 70 milions pressupostats per a l'organització, la Generalitat i el Govern d'Espanya van acordar una aportació a parts iguals de 30 milions d'euros. La Diputació de Barcelona i el Consorci de Turisme de Barcelona aportaran 5 milions més. Els 25 milions restants es preveu que es generin mitjançant l'explotació comercial de l'esdeveniment. No obstant això, si no s'aconseguissin aquests ingressos, l'import està avalat per Barcelona & Partners, l'agència d'inversió del lobby empresarial Barcelona Global.

Un informe de la Universitat Pompeu Fabra va estimar que la celebració de la Copa Amèrica de l'any vinent generarà un impacte econòmic de 1.239 milions d'euros.