El president de Unicaja Banco, Manuel Azuaga, reconeixia aquest dijous durant la Junta d'Accionistes que el banc ha celebrat a Màlaga, que hi ha certa desorganització en la relació que existeix entre l'entitat i la plantilla, encara que ho atribuïa a la fusió. "Qualsevol procés de fusió, quan a més va unit a la reestructuració d'oficines i empleats, produeix desajustos. Però s'estan prenent mesures perquè les relacions laborals es desenvolupin en un clima de diàleg, consens i acords amb els representants dels treballadors," apuntava.
L'executiu ha volgut concloure així la polèmica després de gairebé mitja hora d'intervencions per part dels grups sindicals, que han aprofitat el torn de preguntes per retreure als consellers i al president el mal clima laboral que hi ha en Unicaja des que van tancar la fusió amb Liberbank. De fet, després de sortir al carrer el 2021 per l'ERO i el 2022 per reclamar una pujada salarial, aquest mateix dijous part de la plantilla també s'ha concentrat davant la seu del banc a Màlaga aprofitant la celebració de la Junta per protestar per la crisi de Governança.
CCOO, el sindicat majoritari del banc, ha encunyat el terme "liberbankarización" de Unicaja, per referir-se de la mala gestió de les relacions laborals que hi ha en l'entitat des que van absorbir el banc asturià. Si bé, Liberbank es caracteritzava precisament per estar sempre embolicat en problemes judicials amb els seus treballadors.
Des de CESICA han criticat l'increment de les remuneracions de l'alta direcció, "mentre la plantilla ocupa l'últim lloc en comparativa amb la resta dels bancs cotitzats del nostre país"; Grosso modo, tots els sindicats han deixat clar el malestar que existeix entre els empleats després d'imposar-los un nou model d'oficines. També jutjaven la falta de personal a les oficines després de l'ERO que Unicaja ha posat en marxa per a més de 1.500 persones, a més dels desajustos salarials que hi ha entre els empleats, que "malgrat realitzar la mateixa funció" no cobren igual per procedir d'entitats diferents.
Manuel Azuaga s'ha mostrat clar "no respondré a les intervencions". Segons el seu parer, en aquestes crítiques "no s'ha plantejat cap pregunta que hagi de ser resposta" i a més no tenien a veure amb l'ordre del dia de la Junta. Mentre el president de Unicaja no ha volgut aprofundir en aquestes queixes, el conseller delegat, Manuel Menéndez, a qui li han arribat a demanar la dimissió, només ha respost a un accionista que preguntava sobre la possibilitat que Unicaja realitzi una recompra d'accions.
"És una mesura que Unicaja va fer en el passat Unicaja. Després de la fusió considerem que era millor esperar un temps i demostrar la capacitat de generar capital, però és dins de les possibilitats que els accionistes valoraran en el futur i en els preus que és ara l'acció està més que justificat i a més molts bancs ho estan fent a Europa", indicava.
L'impacte de la pujada de tipus "serà limitat"
El president de Unicaja aprofitava el seu discurs per analitzar el context econòmic i destacava que, malgrat que la "normalització bancària" (la pujada de tipus d'interès) els resulti "favorable" per a per exemple, l'augment dels ingressos recurrents, "és precís tenir en compte que el seu impacte sobre els resultats es veurà limitat". Entre altres factors, explicava Manuel Azuaga, per les pressions a l'alça sobre els costos de finançament i pel gravamen temporal imposat pel Govern espanyol per als pròxims exercicis.
De la mateixa manera, el banquer andalús deixava clar que "la situació d'incertesa" que envolta a l'actual escenari de desacceleració econòmica i elevada inflació ve a alterar les perspectives de l'evolució del negoci, juntament amb els referents a les de la qualitat dels actius. Aquesta es veurà posada a prova davant de la reducció de la capacitat de pagament de les llars i empreses davant de la caiguda de les rendes reals i l'enduriment de les condicions financeres, que pot tenir incidència en matèria de dotacions i provisions. "La realització de la testa d'estrès de l'EBA, els resultats de la qual es publicaran el pròxim estiu, constituiran una bona pedra de toc per avaluar aquests impactes als escenaris més adversos", agregava.
El conseller delegat, Manuel Menéndez, ha volgut referir-se a "l'elevada volatilitat" que en les últimes setmanes s'està vivint als mercats financers i especialment el sector bancari. Una volatilitat que ha estat influïda pels problemes de liquiditat que han experimentat algunes entitats, principalment als Estats Units. "Unicaja Banco manté una gestió prudent del risc i uns elevats nivells de solvència i liquiditat, que, |juntament amb les característiques de la nostra activitat, ens situen en unes condicions diferents de les entitats que s'han vist afectades per la crisi que estem vivint aquestes últimes setmanes", assegurava.
Malgrat les incerteses, "esperem complir les expectatives comunicades al mercat", principalment pel repreu del balanç davant de les contínues pujades dels tipus d'interès, a més de la consecució de les sinergies pendents de la fusió i després de mantenir un baix perfil de risc i uns elevats nivells de cobertures, concloïa.