El pressupost de la Fundació La Caixa assolirà enguany la xifra de 655 milions d’euros, amb un increment anual de més del 9% respecte dels 600 milions de recursos destinats durant el 2024. Es tracta, doncs, d'un nou rècord en la història de la fundació bancària, de la que depèn CriteriaCaixaDes del 2008, l’entitat ha pressupostat més de 500 milions d’euros anuals per a acció social, xifra que s’ha anat incrementant progressivament des de l’any 2017. De tal manera que, segons dades de l'entitat difoses aquest dimecres, en l’última dècada ha destinat una inversió total de més de 5.000 milions d’euros al desenvolupament d’iniciatives socials, d’investigació, educatives i culturals amb l’objectiu de contribuir a la millora de tota la societat i especialment dels col·lectius més vulnerables.

El president de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé, ha destacat l'esforç de l'entitat per "continuar impulsant el progrés social, la cultura i la ciència, l’educació, i la investigació i la salut". "Volem aportar solucions duradores per millorar la qualitat de vida de totes les persones, especialment la de les més vulnerables", ha remarcat. 

L'entitat ha desglossat, en un comunicat, quin serà el repartiment del pressupost per seguir amb el conjunt d'activitats en què es focalitza. En concret, prop del 60%, més de 370 milions d’euros, es destinarà al desenvolupament de programes de transformació social. La fundació treballa a través dels programes CaixaProinfància, que té com a objectiu combatre la pobresa infantil; i els projectes d’integració laboral per a col·lectius vulnerables Incorpora i Reincorpora. També disposa del Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, que vol millorar la qualitat de l’atenció a les persones que es troben al final de la seva vida; o el programa de Gent Gran, dirigit a fomentar la participació social d’aquest col·lectiu.

Un altre 20% de la inversió total, uns 130 milions d’euros, es destinarà a iniciatives de divulgació de la cultura i de la ciència a través de la xarxa de centres CaixaForum, el Museu de la Ciència CosmoCaixa, les exposicions itinerants, la programació de concerts i conferències. Alhora se seguirà promocionant CaixaForum+, la plataforma audiovisual pròpia de la Fundació La Caixa, que presenta propostes culturals i de divulgació científica.

D’altra banda, l’àrea d’investigació i salut tindrà una dotació de 105 milions d’euros, un 16% del pressupost total. Hi destaquen les convocatòries de suport a projectes de recerca mèdica CaixaResearch d’Investigació en Salut CaixaImpulse d’Innovació, i també el desenvolupament del CaixaResearch Institute, centre de referència en l’àmbit de la immunologia.

Finalment, el 7% restant de la inversió de l’entitat, uns 49 milions d’euros, es destinarà a l’àrea d’educació i beques, que atorga beques de grau, postgrau, doctorat i postdoctorat. En aquesta àrea, l'entitat promou el programa EduCaixa, que promou la transformació educativa amb l’objectiu de garantir una educació de qualitat a través del desenvolupament de les competències adequades tant de l’alumnat com de la comunitat docent.