L'índex de preus industrials (IPRI) va caure al setembre un 8,6% interanual, gairebé un punt i mig menys que a l'agost, una moderació que s'explica pel menor descens de l'energia, que va registrar una caiguda el mateix mes de 2022, i l'augment més gran dels preus de la fabricació d'olis.
Els preus industrials sumen ja set mesos de caiguda, llastats pels preus del sector de l'energia, que al setembre van caure un 25,7% interanual, 3,6 punts menys que l'agost, d'acord amb les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En taxa mensual, els preus de l'energia van ser al setembre un 4,3% més alts que els registrats a l'agost.
A més de l'energia, els béns intermedis també van tirar a la baixa, igualment amb menor intensitat que el mes d'agost, ja que van caure un 5,3%, mig punt menys, mentre que els béns de consum van despuntar fins al 9,3%.
Sense tenir en compte l'energia, els preus industrials van pujar al setembre un 1,8% interanual, una dècima més que l'agost, fet que suposa una bretxa de 10,4 punts respecte a l'IPRI general.
En els nou primers mesos de 2023 els preus industrials han baixat un 2,6% respecte al mateix període de 2022, mentre que els de l'energia han descendit un 10,1%.
L'INE destaca l'encariment del refinament de petroli aquest setembre, que ha moderat la seva caiguda interanual a més de la meitat (7%) i, des de començament d'any, s'ha encarit un 7,5%. La producció i distribució de gas va caure al setembre un 43,4% interanual, mentre que la producció, transporti i distribució de l'energia elèctrica va caure un 28%.
Per la seva part, l'avanç dels preus dels béns de consum no duradors d'un 9,7% en taxa interanual ve de l'encariment dels preus de la fabricació d'olis i greixos vegetals i animals, que van despuntar un 31,8%, la pujada més gran des de gener.