Catalunya compta amb 320 start-ups deeptech, un 10% més que l'any passat. Les deeptech són empreses emergents amb arrels en la ciència, la tecnologia o l'enginyeria i que desenvolupen coneixement i tecnologia pioners per donar resposta a reptes mundials. Davant l'auge del sector, Barcelona acollirà el 28 i 29 de novembre el II Barcelona Deep Tech Summit (BDTS), el congrés més rellevant del Sud d'Europa per mostrar internacionalment les principals novetats que ofereix el sector i per connectar el coneixement científic i tecnològic més recent i innovador amb les institucions, les corporacions i els inversors.
Durant dos dies, els actors més rellevants de l’ecosistema deeptech buscaran promoure la transferència de tecnologia profunda al mercat. La creadora de l'àrea d'ètica dels algoritmes de Twitter, l'enginyera catalana Ariadna Font, obrirà l'acte que se celebrarà al Palau de Congressos de Barcelona, al recinte Montjuïc de Fira de Barcelona. Font, que actualment és CEO de la start-up Alinia (que ajuda les empreses a implementar la intel·ligència artificial de forma segura, estable i amb ètica), serà la moderadora de l'esdeveniment.
Es preveu que al II Barcelona Deep Tech Summit hi assisteixin més d'un miler de persones, hi haurà més de 50 ponents, 50 start-ups i una quarantena d'institucions i empreses inversores. A l'esdeveniment s’hi podran conèixer les últimes tendències mundials i les start-ups i spin-off tindran oportunitats de captar inversió per fer arribar la tecnologia més avançada al mercat i donar resposta a les principals problemàtiques del planeta: emissions, consum d’aigua, mobilitat o malalties emergents.
L'extensió de la IA serà un altre dels elements a debat i també s'abordaran altres aspectes estratègics i d'interès social i econòmic, amb ponències com Genetics at work, Hello. I'm your new coworker. I'm a robot o Sky's the Limit: Unveiling Next-Gen Opportunities in the Satellite Sector!
Facturació de 161 milions a Catalunya
Un estudi recent de l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball (ACCIÓ), apunta que els més de 300 negocis deeptech de Catalunya generen 2.340 llocs de treball (un 35% més que l’any passat) i una facturació de 161 milions d’euros (un 30% més).
Segons el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, “les start-ups deeptech catalanes són la llavor de la Catalunya del futur i la punta de llança de la nostra economia: aglutinen el millor coneixement generat al món de la ciència, la tecnologia o l’enginyeria i ho transformen en oportunitats empresarials que beneficien al conjunt de la societat”.
En aquest sentit, Castellanos subratlla que “sense empreses deeptech no podrem fer front amb totes les nostres capacitats a desafiaments que ens porta l’emergència climàtica com l’escassetat d’aigua, per exemple, així com la necessitat de guanyar sobirania tecnològica o la millora de les condicions de vida i la salut”. “Per això aquest ecosistema és altament estratègic per Catalunya i és tan rellevant que el nombre d’empreses deeptech creixi un 10% en l’últim any”, assegura. De fet, el secretari i conseller delegat d’ACCIÓ apunta que “el 55% de les start-ups deeptech s’ha creat en els darrers cinc anys, fet que demostra el dinamisme de l’ecosistema a Catalunya”.
Centres d'investigació, incubadores i acceleradores
A banda, l’ecosistema Deep Tech a Catalunya el formen també prop de 40 centres d’investigació, com el Barcelona Supercomputing Center, l’Institut de Ciències Fotòniques, el Centre de Regulació Genòmica, l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya o l’Institut de Física d’Altes Energies. També son clau les 9 incubadores i acceleradores; i 31 fons de capital risc especialitzats.
Segons l’estudi d’ACCIÓ, les deeptech representen el 15,8% de l’ecosistema de start-ups català. Es dediquen principalment a la biotecnologia (40%), la IA (25%), els materials sostenibles i de frontera (11%) -és a dir, aquells materials dissenyats o sintetitzats que ofereixen millores en la funcionalitat o noves propietats davant d’altres matèries convencionals-, la robòtica (8%) i la fotònica (5%). També destaquen àmbits com les bateries i l’energia neta, la supercomputació, el blockchain, els semiconductors i la quàntica.
D’altra banda, el 43% d’aquestes empreses deeptech són spin-offs, és a dir, han sorgit de l’àmbit universitari o de la recerca, i el 46% de les empreses tenen alguna patent o sistema de protecció del seu coneixement. L’informe també analitza el perfil dels professionals d’aquestes commpanyies. En aquest sentit, conclou que el 33% de les start-ups deeptech compta amb almenys un fundador estranger; un 42% en el cas dels treballadors.
Primer ‘hub’ del sud d’Europa
De fet, Barcelona se situa com el primer hub del sud d’Europa en finançament captat per start-ups deeptech, amb 480 milions d’euros en el període 2018-2023. Amb 183 milions d’euros, el 2022 va ser l’any de la sèrie històrica amb major volum d’inversió captat per les firmes deeptech catalanes, un 19,6% més respecte a 2021. En el conjunt d’Europa, la capital catalana se situa per davant de Copenhaguen, Madrid o Milà, entre d’altres. En aquest sentit, el 78,4% de les empreses catalanes deeptech ha aconseguit finançament de capital risc i, d’aquestes, un 36% han captat rondes d’inversió superiors al milió d’euros.
El Barcelona Deep Tech Summit és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, i cinc universitats catalanes (UB, UAB, UPC, UPF i UOC). La Generalitat de Catalunya coorganitza l’esdeveniment, a través del Departament d’Empresa i Treball i ACCIÓ i del Departament de Recerca i Universitat.