Adigital, l'associació de l'economia digital, i la plataforma EsTech, que reuneix les principals tecnològiques espanyoles amb altes perspectives de creixement, han subscrit un manifest en el qual plantegen una sèrie de mesures dirigides a millorar les condicions d'inversió de les scale-ups del país per a, entre altres qüestions, millorar la competitivitat de l'economia nacional i avançar cap a un "Ibex-35 més tecnològic". El document, que té el suport de companyies com Cabify, Civitatis o Wallapop, entre d'altres, destaca que Espanya compta amb àrees diferencials en sectors com la digitalització, la transició energètica, el desenvolupament de centres tecnològics i en polítiques públiques.
Tanmateix, creuen que el context actual està marcat per "desafiaments complexos", com la creixent polarització internacional, la baixa competitivitat i productivitat del teixit empresarial europeu i la necessitat de reforçar la seguretat econòmica i l'impacte socioeconòmic. "Davant d'aquesta situació, Espanya ha d'actuar amb ambició, lideratge i una governança publicoprivada efectiva que, amb visió de llarg termini, incideixi en la transformació econòmica a través de la digitalització i les seves tecnologies associades", apunta el manifest.
Reclamacions de les entitats signants
En aquest context, les entitats reclamen situar a les scale-ups com un "eix prioritari" de la política econòmica d'Espanya i també com una "part activa en el diàleg social" i en els espais publicoprivats de col·laboració institucional. A més, urgeixen a potenciar la participació de les scale-ups en els processos de contractació pública i de compra pública innovadora, així com en mecanismes d'innovació reguladora. Un altre dels aspectes que reclamen és la necessitat d'involucrar en l'àmbit públic les empreses d'aquest tipus l'impacte social i ambiental del qual contribueixi a la transició climàtica i a la integració dels col·lectius vulnerables.
Les associacions també proposen que s'impulsi un centre de professionals tecnològics que estigui connectat amb models de formació dinàmica, "com la formació professional", subratllen. En aquesta línia, demanen que es promogui l'adaptació del mercat laboral a les "necessitats de generació i l'atracció de talent", així com als nous models d'emprenedoria i governança empresarial. S'hi suma la reclamació de potenciar noves fonts d'inversió pública i privada amb "capacitat real" d'accelerar el creixement de les scale-ups i que se les acompanyi "en totes les seves etapes".
Inversió publicoprivada
A més, aposten per connectar els recursos dels inversors públics amb les necessitats de finançament de les companyies digitals i el capital privat del país. "La comunitat emprenedora i inversora ha estat un dels eixos de modernització i impacte economicosocial del nostre país en els últims anys. El seu rol desacomplexat, la seva capacitat per assumir riscos i la seva visió innovadora i global la situen com una comunitat clau per contribuir al lideratge econòmic d'Espanya, on han sorgit algunes de les empreses tecnològiques d'alt creixement més rellevants d'Europa", declaren els signants del document.