Els principals bancs espanyols han augmentat el volum dels seus dipòsits el 2022 a Espanya, situació que contrasta amb el fet que encara no els estan remunerant. D'aquesta manera, van aconseguir un augment agregat del 5,24% en el volum de dipòsits, malgrat que encara no s'han animat a remunerar l'estalvi de forma generalitzada.
En total, els negocis a Espanya de Santander, BBVA, CaixaBank i Sabadell, així com de Bankinter i Unicaja Banc, atresoraven 1.188 milions d'euros de clients tant en dipòsits a la vista com a termini a tancament de 2022, davant els 1.128 milions que tenien el 2021, segons les dades que han aportat les entitats en els seus comptes del passat exercici i ha recopilat Europa Press.
L'increment més gran en els seus dipòsits durant l'any passat el registra Santander, sent el banc que va augmentar en un 16,9% i va assolir un volum de 341.701 milions d'euros, encara que sense tenir en compte les cessions temporals d'actius (CTA), l'augment és del 14%.
Al seu informe anual, destaca l'increment dels dipòsits a la vista en el segment de particulars a Espanya. Per la seva part, BBVA va augmentar un 6,68% el seu volum de dipòsits a Espanya, fins als 220.471 milions d'euros, mentre que l'entitat catalana CaixaBank va mantenir la xifra pràcticament inalterada en els 355.962 milions d'euros.
Sabadell va augmentar un 2,7% els dipòsits de la seva clientela, fins als 122.701 milions d'euros, i Bankinter el va incrementar un 2,9%, fins als 72.902 milions d'euros. Unicaja Banco va ser l'única entitat en veure reduït el volum de dipòsits, en un 11,6%, fins als 74.386 milions d'euros. L'increment del volum de forma agregada es produeix malgrat que aquestes grans entitats no remuneren encara els dipòsits dels seus clients a Espanya malgrat la pujada de tipus d'interès.
Tanmateix, sí que han començat a oferir comptes remunerats associats a la domiciliació de nòmines durant un temps determinat (d'un a dos anys), com és el cas de Bankinter o de CaixaBank. En concret, aquestes entitats estan oferint una rendibilitat del 5% TAE per remunerar saldos màxims de 5.000 euros. A més, Sabadell ofereix, per a nous clients del seu compte online, una rendibilitat el 2% TAE per a un saldo màxim de 30.000 euros.
Bancs digitals i estrangers busquen captar dipòsits
La situació és diferent entre entitats estrangeres o digitals, que sí que s'han llançat ja a oferir dipòsits amb l'objectiu de guanyar clients, com és el cas d'Openbank, que fa tan sols uns dies ha llançat el seu dipòsit a 12 mesos amb una rendibilitat de l'1% TAE per a nous usuaris de l'entitat.
Tanmateix, les grans entitats allunyen, de moment, el retorn a la remuneració dels dipòsits, després que els tipus negatius provoquessin que els bancs deixessin de captar estalvi amb aquests productes. Tant Santander com BBVA i Unicaja s'han mostrat segurs, durant la presentació que han realitzat dels seus comptes de 2022, que en algun moment tornarà la rendibilitat per als dipòsits, encara que no han precisat en quin moment succeirà.
Per la seva part, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, va defensar que el millor retorn no "s'aconsegueix amb la remuneració en dipòsits a termini", una opinió similar a què va esgrimir a finals de gener el conseller delegat de Banc Sabadell, César González-Bueno: "El dipòsit clàssic i a termini no és necessàriament la fórmula més atractiva", va afirmar en concret.
"No creiem que a curt termini hi hagi una estratègia generalitzada de remuneració dels dipòsits, més enllà d'accions puntuals per part dels bancs grans i mitjans", va indicar la consellera delegada de Bankinter, María Dolores Dancausa, després de defensar el compte nòmina que ofereix l'entitat amb una remuneració del 5% i d'allunyar la possibilitat d'augmentar l'interès ofert.
Preguntat sobre la tendència que adquiriran els dipòsits el 2023, el president de Neovantas, José Luis Cortina, ha defensat que el volum d'aquests productes anirà "clarament" en augment aquest any. "El gran públic està començant a desplaçar els seus estalvis en renda variable, que en els últims mesos han estat molt interessants des del punt de vista de la seva rendibilitat, a productes de renda fixa més segurs en un entorn que continuarà sent incert al llarg de tot aquest any", explica.
Els bancs preparen ofertes per a primavera
No obstant això, Cortina afirma que, davant l'exposat pels principals banquers durant les presentacions de resultats, els grans bancs espanyols "ja estan perfilant les seves ofertes" per captar estalvi i que aquestes començaran a aparèixer a finals de la primavera. "S'acceleraran des del moment que un dels grans mogui fitxa amb decisió", agrega.
Per la seva part, el director sènior d'Alvarez & Marsal, Eduardo Areilza, considera que els bancs començaran a adaptar la remuneració de l'estalvi a les circumstàncies del mercat, si bé ha cridat a tenir en compte diversos factors, com una oferta renovada de dipòsits, oferint altres avantatges al client més enllà de la remuneració; la qüestió de qui farà el primer pas en aquesta 'carrera' per l'estalvi; i, finalment, en quant se situaran els rendiments.
Areilza sí que ha assenyalat que, en contraposició a la situació per als clients particulars, la banca sí que està remunerant ja els dipòsits d'empreses perquè "en l'altre costat hi ha un client que és un altre financer i sol tenir poca fidelitat si no es remunera a tipus de mercat".
A més, ha indicat que altres països europeus ja estan adaptant les remuneracions de l'estalvi, com en França, amb un tipus mitjà dels dipòsits de l'1,50% a finals de 2022. "No hi ha cap motiu per pensar que amb una moneda comuna, una inflació comuna, uns tipus d'interès comuns i unes regles bancàries comunes a Espanya tinguem l'estalvi menys remunerat que els altres", conclou.