El laboratori farmacèutic Reig Jofre expansionarà la seva divisió de dermatologia i productes osteoarticulars pels països de l’Est d’Europa després d’assolir un “molt bon posicionament” a Polònia, on va obrir una delegació el 2020, en plena pandèmia. Tres anys més tard, aquesta filial té unes vendes anuals de 7 milions d’euros i “ha posicionat la companyia, de manera que ha estat una perfecta porta d’entrada per a les altres àrees de negoci, la de tecnologies farmacèutiques -amb antibiòtics i injectables- i la de productes per a la cura personal -amb els complements nutricionals i productes per al benestar-“, ha revelat Joaquín García-Agustí, director d’aquesta divisió del negoci (Specialty Pharmacare). Amb aquest objectiu, el grup reforçarà l’equip de Polònia per arribar a les 40 persones. En paral·lel, seguirà amb la seva aposta per als països de l’Est d’Europa i, amb una fórmula similar a la de Polònia, vol entrar a Txèquia i Eslovàquia.
Ara mateix, globalment, el negoci de dermatologia i osteoarticulars aporta el 30% de la facturació del grup (271 milions d’euros el 2022), amb un increment del 7% en l’últim exercici, i serà una palanca més de la internacionalització del grup, que ja genera una tercera part del negoci als mercats exteriors, bàsicament a Europa. Un altre 24% de l’activitat correspon a l’àrea de productes per al benestar personal (Healthcare) i el 46% dels ingressos provenen de la divisió farmacològica. Des de Reig Jofre ressalten que els mercats internacionals ja suposen el 56% de les vendes globals, mentre que el mercat espanyol encara concentra el 44% de l'activitat.
El pla d’expansió té la vista posada a assolir els 300 milions de facturació, amb un creixement “pausat”, ha assegurat el conseller delegat de Reig Jofre, Ignasi Biosca, membre de la tercera generació de la companyia, que té el 38% del capital cotitzant al Mercat Continuo. “Si és possible arribar a aquesta fita el 2023, millor", ha puntualitzat, en una roda de premsa posterior a la celebració de la junta d’accionistes. La junta d’accionistes ha aprovat un dividend flexible d'un màxim de 3,2 milions d'euros i, segons Biosca, espera que en un termini de dos o tres anys la retribució a l’accionista sigui només en efectiu, “si ho féssim ara seria un perill per a la capitalització de l’empresa”, ha concretat.
Biosca ha argumentat que, havent sortejat els dos anys afectats per la pandèmia en els quals el laboratori va ser una peça estratègica per a la sanitat pública espanyola, a partir d’ara toca “rendibilitzar el pla d’inversions de 150 milions del període 2015-2020”, que va servir per incrementar la capacitat de producció de les fàbriques de Toledo, Malmö (Suècia) i la planta de Sant Joan Despí (Barcelona).
Aquesta última instal·lació, en què es van invertir 40 milions d’euros, ha fabricat durant els dos últims anys vacunes per a la covid per a Janssen (Johnson and Johnson). “A finals de 2022 es va acabar el contracte que teníem signat”, ha dit Biosca, i ara “ens focalitzarem a desenvolupament de productes propis i introduir-los en nous mercats, i a potenciar la fabricació de formes injectables liofilitzades estèrils (ampolles i vials) per a tercers”. Amb això, la companyia espera mantenir la producció de 30 milions de vials anuals, que és la capacitat actual de la fàbrica, “que a mesura que anem obrir nous mercats podem, si es dona el cas, ampliar amb una tercera línia de producció”.
El conseller delegat de Reig Jofre, en un repàs dels resultats econòmics del 2022, ha destacat que el grup ha aconseguit créixer en les tres divisions de negoci i trencar les barreres dels 250 milions en ingressos (271 milions) i els 30 milions en el resultat operatiu (ebitda). Les tres divisions han registrat increments de la facturació amb un comportament especialment positiu de la primera, que ha notat el creixement del negoci dels antibiòtics, que van caure el 2021 com a conseqüència indirecta de la pandèmia, ja que l'ús de les màscares va reduir les infeccions. Alhora, ha reduït el deute fins als 62,3 milions d’euros que “no haurà de refinançar perquè està referenciat a tipus d’interès fix”.
Pel que fa a la dimensió de la plantilla, la companyia no es planteja aplicar ajustos els pròxims temps, com tampoc va haver de fer durant la pandèmia, sinó tot el contrari perquè va generar 150 llocs de treball per a la nova planta de Sant Joan Despí. Actualment, el grup té 1.213 col·laboradors, el 94% en contractacions indefinides.
Pressió sobre els preus dels antibiòtics
El conseller delegat de la firma s'ha mostrat especialment preocupat pel creixement dels costos de producció a l'últim any i la pressió que exerceix sobre els fàrmacs amb preus regulats com els antibiòtics. En aquesta línia, ha assegurat que hi ha "una necessitat imperiosa" a Europa d'un replantejament dels preus dels medicaments més barats, amb preus en alguns casos que no han variat els últims 15 anys, per poder donar garanties de subministrament. Així, ha apuntat que amb l'augment de la inflació hi haurà medicaments "bàsics i barats" que no seran viables i que es prioritzarà vendre’ls als mercats on es paguin millor.