Pronovias segueix en crisi. Aquest dimarts va anunciar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afecta 85 empleats de la seva seu central del Prat de Llobregat, que suposen el 25% de les 332 persones que treballen en aquest centre de treball. La propietat, en mans dels fons Bain i MV Credit, emmarca aquesta mesura en el pla de reestructuració que apliquen des de l'any passat per revertir els mals resultats d'aquesta firma de moda nupcial.

La companyia ha perdut 424 milions d'euros als dos últims exercicis, si bé el 2023 va aconseguir reduir-los a 98,1 milions. També ha perdut ingressos, en un 8,9%, fins a quedar-se en 135 milions l'any passat, molt lluny dels registres d'abans de la pandèmia. La dada positiva és que han aconseguit reduir el deute, en passar de 277 milions d'euros a 131 milions amb la capitalització del passiu.

Pronovias assumeix que aquest 2024 serà un any de transició. Tenen en marxa un pla estratègic per al període 2025-2025 que posa el focus al mercat dels Estats Units, on planegen duplicar les seves vendes. També es proposen d'actuar en el producte i en la cadena de distribució.

Canvis en la propietat

Des de 2017 s'han produït diversos canvis en la propietat de Pronovias. Llavors, Alberto Palatchi, el seu fundador, va vendre l'empresa al fons BC Partners per prop de 550 milions d'euros. Fa un parell d'anys, un dels seus fills, Alberto Palatchi Gallardo, va emprendre la seva pròpia aventura en aquest sector. A finals de 2022, els fons Bain i MV Credit van prendre el control de Pronovias.

Després del canvi accionarial, la propietat va designar el març de l'any passat Marc Calabia en substitució d'Amandine Ohayon com nou CEO de la companyia. És el responsable d'aplicar el pla estratègic. Calabia compta amb més de 25 anys d'experiència en llocs de direcció en la indústria de la moda. Anteriorment, va ser director general de Springfield (Tendam), entre 2018 i 2022.

Fa un any, el president del grup Pronovias, Gianni Serazzi, va assegurar que iniciaven "un nou capítol" i es va comprometre a defensar de "els valors de la marca" i millorar l'experiència de compra de les seves clientes.

En un comunicat, CC.OO ha indicat que rebutja l’expedient per considerar que no està justificat. Aquest sindicat entén que hi ha alternatives industrials que poden incidir en el manteniment de l’ocupació i alhora evitar "mesures traumàtiques" per a la plantilla. Per això, exigeix a la direcció de Pronovias la retirada de l’ERO "per abordar la negociació de manera constructiva i amb garanties de futur". Afegeixen que l’entrada del fons d’inversió nord-americà que ha adquirit un percentatge de la companyia "ha de servir per reflotar-la mitjançant un pla industrial de futur" que asseguri l’estabilitat de l’empresa i la continuïtat dels llocs de treball.