Delivery Hero, la plataforma alemanya propietària de Glovo, ha advertit que podria enfrontar-se en última instància a una multa de la Comissió Europea que podria superar els 400 milions d'euros per presumptes pràctiques anticompetitives. Les accions de Delivery Hero, que arribaven a caure un 17,4% en l'obertura de la sessió, aconseguien eixugar gran part del retrocés i abans de complir-se les dues hores de negociació limitaven la seva caiguda al 4,95%.

En un comunicat, l'empresa alemanya ha indicat que la potencial sanció correspondria a un presumpte acord anticompetitiu per compartir mercats nacionals i a l'intercanvi d'informació comercialment sensible. Per tant, el consell d'administració de Delivery Hero ha decidit augmentar significativament una provisió corresponent ja constituïda per un import de 186 milions d'euros després de les inspeccions per sorpresa realitzades per la Comissió Europea el juliol de 2022 i novembre de 2023. "La intenció d'augmentar la provisió es basa en un recent compromís informal amb la Comissió Europea i una anàlisi detallada posterior", ha indicat l'empresa, que ha expressat la seva intenció de cooperar plenament amb Brussel·les.

Glovo, en el punt de mira de la Fiscalia

Aquesta notícia arriba pocs dies després que un jutjat de Barcelona obrís una investigació a Glovo per un presumpte delicte social, arran d'una denúncia presentada per la Fiscalia contra el fundador i CEO del negoci, Óscar Pierre. En la seva denúncia, el ministeri públic assegura que l'empresa "menyscaba i suprimeix" els drets dels treballadors per la condició de falsos autònoms dels riders, per la qual cosa demana que se citi a declarar a Pierre com investigat. La denúncia ha donat peu a l'obertura de diligències al Jutjat d'Instrucció 31 de Barcelona.

"Glovo utilitza treballadors a qui exigeix la seva alta en el règim especial de treballadors per compte propi de la Seguretat Social, establint amb ells una relació en aparença mercantil que li permet reduir els seus costos empresarials", va explicar el ministeri públic. Sobre això, va indicar que aquesta reducció de costos es produeix "perquè no garanteix un salari professional conforme a la jornada de feina feta, i en poder deixar d'ingressar a la Seguretat Social les quantitats corresponents a les cotitzacions laborals de tals persones".

En aquest sentit, va recordar en el seu escrit que el Tribunal Suprem, així com altres tribunals, van reconèixer la naturalesa laboral entre Glovo i els seus treballadors, igual com una vintena de jutjats que van determinar aquesta relació, majoritàriament en processos d'acomiadament. "Malgrat tot l'anterior, Glovo continua mantenint la mateixa relació de feina amb els seus treballadors, fins i tot en data posterior a 12/01/2023, els qui es continuen veient obligats a donar-se d'alta com a autònoms i a abonar les seves pròpies cotitzacions si volen continuar prestant els serveis per a l'empresa", va afirmar la Fiscalia.