Barcelona tindrà un nou museu. Els propietaris del Cinema Comèdia han arribar a un principi d'acord amb la plataforma d'inversions Stoneweg i la baronessa Thyssen perquè aquest històric immoble es converteixi en un centre d'art centrat en la pintura catalana dels últims tres segles. Estarà situat en una de les cantonades de Gran Via amb el Passeig de Gràcia i es dirà Museu Carmen Thyssen-Bornemisza Barcelona.
Carmen Cervera –baronessa Thyssen- disposava d'una oferta milionària de Dubai per exposar part de la seva col·lecció privada en un museu de nova creació d'aquest emirat, però ha preferit que es mostri a Barcelona per ser la seva ciutat natal. Fonts properes a la baronessa afegeixen que no tenia sentit que aquestes obres, en les quals predominen grans pintors catalans dels segles XIX, XX i XXI, es mostressin en un museu del Golf Pèrsic.
Tal com va avançar ON ECONOMIA, Stoneweg i la baronessa Thyssen van segellar un acord fa mesos per exhibir part de la seva col·lecció privada d'art a Barcelona, però els mancava un local emblemàtic, cèntric i amb prou espai. Abans que tanquessin al públic els multicinemes Comèdia, el 14 de gener passat, van entaular una negociació amb els propietaris per llogar-los aquest immoble. Finalment, la propietat els ha comunicat aquest divendres que acceptava la proposta. Fonts properes a la negociació indiquen que ja s'ha signat un acord vinculant, si bé el contracte definitiu no es ratificarà fins dins d'unes setmanes.
Si bé cap de les tres parts no ha informat dels termes de l'acord, Stoneweg llogarà part de la Col·lecció Carmen Thyssen- Bornemisza, que és de la baronessa, així com les antigues instal·lacions del Cinema Comèdia a les famílies Pla i Planàs, els seus propietaris. Pel que respecta al local, el contracte de lloguer és per un termini de 25 anys, segons puntualitzen fonts coneixedores de les negociacions. Però Stoneweg no es conforma amb les actuals instal·lacions dels multicinemes sinó que també pretén fer-se amb dos locals comercials a peu de carrer, situats al mateix edifici, quan finalitzin els seus respectius contractes.
La inversió prevista se situa en 65 milions d'euros. Els promotors preveuen generar al voltant de 300 llocs de treball, entre directes i indirectes, quan entri en funcionament el nou centre d'art.
En les negociacions han pres part els primers executius de Stoneweg -Jaume Sabater i Xavier Pujol-, la baronessa Thyssen i el seu assessor de confiança, el lobista José Daniel Barquero, de la consultora Strategic Economic Relations (SER). Per part del Cinema Comèdia, va intervenir Antonio Delgado Planás, un dels membres i representant de les famílies propietàries. Delgado dirigeix els serveis jurídics d'ESADE i, fins al setembre passat, va presidir el Círculo Ecuestre.
La propietat del Cinema Comèdia, integrada per 14 membres, va barallar mitja dotzena de propostes per llogar aquests antics multicinemes. Entre aquestes hi havia In-Edit, organitzador del festival cinematogràfic del mateix nom; i Warner, que planejava convertir aquestes instal·lacions en una sala d'espectacles, seguint el concepte The Music Station que ja exploten a Madrid.
Stoneweg també estudiava localitzacions alternatives per si la propietat del Cinema Comèdia es feia enrere. Tot i que no van aconseguir tirar endavant el projecte del museu del Hermitage al port de Barcelona, per l'oposició de l'equip de la llavors alcaldessa Ada Colau, mai no han abandonat la idea de promoure una iniciativa cultural dins d'aquest recinte. Fa uns mesos, ja van inaugurar una exposició sobre la Copa Amèrica de Vela, precisament a l'antic cinema IMAX del Port Vell.
Des que Stoneweg va iniciar la seva activitat el 2016 ha invertit més de 7.000 milions d'euros en actius. Encara que inicialment es va centrar al sector immobiliari i logístic, en els últims anys s'ha diversificat cap a l'hoteler, la restauració, el lleure –promouen parcs d'onades urbans per a la pràctica del surf en diverses ciutats europees– i la cultura. Recentment també van entrar al sector del cava, amb una participació a Vallformosa. En el camp cultural, també promouen un centre cultural tecnològic a l'antiga fàbrica modernista Godó i Trias de l'Hospitalet de Llobregat, amb una inversió prevista de 60 milions d'euros. Impulsen les seves inversions culturals a través de Stoneweg Experience, dirigida per Joan Manuel Sevillano, que durant 25 anys ha estat al capdavant de la Fundació Gal·la Dalí. Precisament, Sevillano tindrà un paper destacat en el museu Thyssen de Barcelona.
Al Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid hi ha la col·lecció del difunt baró Heinrich Thyssen-Bornemisza, que és propietat de l'Estat, i també la col·lecció Carmen Thissen-Bornemisza, un fons d'art de Tita Cervera, que va llogar l'Estat el 2021. A més, la baronessa està darrere de tres museus més: a Andorra –el seu actual país de residència–, Màlaga i Sant Feliu de Guíxols, aquest últim encara pendent que s'iniciïn les obres per convertir un antic convent en una pinacoteca.