Si es concedissin premis a les empreses amb els noms més sorprenents, Manuel ‘Lito’ Baldovinos i Enric Rebordosa s’emportarien diversos guardons perquè en els últims anys han creat més d’una desena de societats mercantils amb denominacions com Prosinecky, Amunike, Txigrinski, Bogarde, Escaich, Kodro, Estebaranz, Sánchez Jara... que fan referència a històrics futbolistes del Barça que no van aconseguir triomfar amb la samarreta blaugrana tot i que, paradoxalment, han donat sort als empresaris que han utilitzat aquests noms. Baldovinos i Rebordosa estan al capdavant del grup Confiteria, que aplega quinze restaurants i cocteleries emblemàtiques de la ciutat, entre les quals hi ha Paradiso, que fa dos anys va ser distingit com el millor bar del món.
Han creat empreses amb noms de pintorescos futbolistes del Barça si bé, amb bon criteri, no els han mantingut en els rètols dels seus establiments. Una cosa és la denominació de l’empresa que gestiona el negoci i, una altra, la marca. En l’actualitat, aquest grup regenta sis cocteleries –Paradiso, Dr. Stravinsky, Monk, Balius, Mudanzas i La Confiteria–, sis restaurants –Muy Buenas, Café del Centre, Molina, Betlem, Bar Michigan i Ultramarinos Marín– i tres bars –El Maravillas, Centric 1940 i Bolero–. Per exemple, la societat Prosinecky 1912 SL, que fa referència al migcampista croata que va passar amb més pena que gloria pel Barça de Johan Cruyff, empara l’activitat de Monk, una luxosa cocteleria del carrer Abaixadors, a Ciutat Vella, a la qual s’accedeix per l’interior d’un típic comerç paquistanès.
Un portaveu del grup Confiteria assenyala que els “diverteix” batejar les seves empreses amb noms de futbolistes del Barça encara que després no els utilitzin en els rètols comercials. Acostumen a afegir als noms de les empreses una altra referència, com 1912, que és l’any en que va obrir La Confiteria, al carrer Sant Pau, a tocar del Paral·lel, actualment reconvertida en cocteleria. Amb aquest últim establiment centenari, Baldovinos i Rebordosa van entrar en el negoci de la cocteleria fa precisament una dècada.
Des del grup avancen que un dels noms que tenen al cap per batejar la propera empresa que crearan és Dutruel, que fa referència al porter internacional francès del Barça de les temporades 2000-2002, en les quals només va disputar 22 partits i va encaixar 23 gols. Però les denominacions de les empreses queden amagades, ja que el que coneixen els clients són els noms o marques dels establiments.
Projectes en cartera
Aquestes fonts recorden que, entre els seus futurs projectes, destaca la reobertura del restaurant de la Font del Gat, situat en l’espai modernista dels Jardins de Laribal, obra de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch. Aquest recinte de la muntanya de Montjuïc és propietat de l’empresa pública Barcelona Serveis Municipals (B:SM). El grup Confiteria ha aconseguit la concessió de les instal·lacions pels propers deu anys, amb una oferta –l’única que es va presentar al concurs– de 22.800 euros anuals. També preparen la inauguració d’una nova cocteleria en l’àtic d’un edifici històric del Passeig de Gràcia.
El grup Confiteria és conegut a tot el món des que, el 2022, un dels seus establiments, la cocteleria Paradiso, va encapçalar la llista The World’s 50 Best Bar. Per primera vegada, al capdavant no hi havia cap bar de Londres o Nova York perquè aquesta cocteleria del carrer Rere Palau, de Ciutat Vella, els va passar per davant. Està situada a la part del darrera d’un local de pastrami, a la qual s’hi accedeix per una porta semblant a la d’una càmera frigorífica.
El capdavant del grup (Configrup 1912 SL) hi ha Lito Baldovinos i Enric Rebordosa, dos amics des de la infància que s’han dedicat a recuperar històrics locals amb propostes agosarades. Abans d’entrar en aquest sector fa deu anys, Baldovinos va ser directiu de la companyia de joguets ICT Toys. Per la seva banda, Rebordosa és cofundador de l’Editorial Flanêur, especialitzada en autors contemporanis difícils o de culte, i d’un centre museu de la rajola hidràulica, que té la seu al barri del Poblesec.