Psquared o com invertir en immobles deserts i fer-los rendibles
La 'proptech' barcelonina cofinança els seus projectes amb propietaris i inversors
- Maria Teresa Coca
- BARCELONA. Dilluns, 25 de novembre de 2024. 05:30
- Temps de lectura: 3 minuts
La proptech Psquared acaba de sumar 2 milions al paquet d'inversió de 31 milions que ha acumulat al sector immobiliari, en els sis anys de trajectòria empresarial, la start-up que van fundar i dirigeixen Nicolás Araujo i Nicolás Manrique. La seva tasca és trobar immobles o espais buits o abandonats per rehabilitar-los i convertir-los en actius rendibles destinats a l'ús d'oficines o residencial. Per a això, Psquared s'encarrega de tot el procés, però busca cofinançament amb inversors i propietaris d'immobles o locals per revitalitzar els seus espais sense necessitat de vendre'ls. Ara com ara, aquesta firma compta amb una cartera de 7 espais de treball acabats a Barcelona i més de 600 persones treballant en ells, així com 3 edificis residencials en reforma.
"Posem en rendibilitat espais abandonats i ara ho fem en associació amb inversors i propietaris, sota un model més flexible, que inclou, també, l'operació de sortida" explica Nicolás Manrique, codirector de Psquared. "Reinserim cada local al circuit econòmic de Barcelona, ocupant-nos de tot el procés, fins a trobar l'empresa ideal per a cada espai. El que estem fent és prendre el millor dels dos mons del treball. No som ni un coworking ni una simple oficina. Creem espais amb la cultura, l'empremta i els colors de cada client, adaptant-nos a les seves necessitats de manera flexible," afegeix Manrique.
El model funciona de manera que, en general, Psquared finança el projecte inicial i quan l'immoble o l'espai està a punt per donar entrada als llogaters i generar ingressos, l'empresa busca compartir aquesta inversió amb inversors externs. El reclam és: "inverteix a partir de 200 euros i participa en els mateixos projectes immobiliaris que fons institucionals i bancs". La proposta d'inversió és un compromís de diversos anys -entre 3 i 5, per exemple-, durant els quals els inversors rebran una rendibilitat estimada anual -que varia segons el tipus d'immoble o local reformat, però que pot anar del 6% al 10%-, el que garanteix un retorn rendible de la inversió inicial. Les rendes es distribueixen mensualment, assegurant una font constant d'ingressos per als inversors.
Un exemple al barri de la Sagrada Família
"Estem en la recerca constant de més locals i propietaris amb qui associar-nos. Creiem fermament en aquest model i esperem continuar creixent en els pròxims anys", afegeix Nicolás Manrique. De fet, Psquared ha continuat expandint el seu impacte més enllà de les oficines. En col·laboració amb el Grup Nòmada de l'Argentina, va invertir 11 milions en la creació de Joum.es, una innovadora promotora immobiliària especialitzada en lofts i unitats residencials, és a dir, un projecte destinat a transformar residencials en desús en llars per a persones en moviment. Aquest enfocament repeteix el model de Psquared en l'àmbit residencial, revitalitzant immobles infrautilitzats. "Captem habitacionals fora del circuit, invertim, els reciclem i els rendibilitzem per a la nova generació de talent. Cases tot inclòs, fins a internet," explica Manrique.
Un exemple actiu de la plataforma de la proptech és Company House, un edifici sencer de 282 m² coberts i 150 m² de jardí amb piscina privada i terrasses, ubicat a l'icònic barri de la Sagrada Família, al passatge de Simó. Ja està reformat, dividit en 2 unitats cadastrals i reintroduït al mercat immobiliari de Barcelona amb una excel·lent ubicació. El projecte ja compta amb dos llogaters amb contracte d'arrendament, el que proporciona "estabilitat en l'ocupació de l'espai i augmenta la confiança en la rendibilitat de l'actiu", segons l'empresa. Aquesta inversió és a 3 anys i ofereix un rendiment anual del 6% amb rendes distribuïdes trimestralment. En el tercer i últim any, a part del 6% en rendes, l'inversor rebrà el capital inicial més una plusvàlua neta estimada del 15%. Això significa un retorn total esperat del 33% en tres anys, la qual cosa equival a una rendibilitat anual de l'11%. Les rendes distribuïdes provenen de l'explotació d'un edifici que va ser reformat integralment per Psquared el 2023, mentre que la plusvàlua es preveu per la venda de l'actiu reformat i en rendibilitat al terme de l'operació.
També amb Joum.es està llançant una emblemàtica construcció que personifica la rica història arquitectònica de Barcelona des de la seva inauguració el 1933, al passatge Roger de Flor; un edifici de 521 m² distribuïts a 10 pisos, 6 en dúplex en PB i 4 apartaments al carrer Pere IV, en ple 22@ i un bloc de 2 edificis, amb 2 locals i 7 habitatges al carrer Ventalló, al barri de Gràcia.
Les oficines per atreure talent
Més enllà de la simple funcionalitat, l'empresa reconeix que el disseny de l'espai per a oficines s'ha convertit en un important tractor per al talent. "No només es tracta de comoditat, sinó de benestar," indica Manrique. Psquared acumula en aquests sis anys de trajectòria immobiliària 12.000 m² d'oficines construïdes a Barcelona.
Entre els seus actius d'oficines més emblemàtics consta l'edifici #GreenHQ, ubicat al districte tecnològic del 22@ al cor de Poblenou que, dotze mesos de la compra inicial d'una locació, pràcticament abandonada, i la seva total transformació en un espai de treball, el va vendre a My Share Company per 8,8 milions d'euros. Va ser una operació de sell and lease back, d'aquesta forma la proptech va vendre l'actiu, va recuperar els fons invertits amb un guany i el continua explotant pels 15 anys vinents. El projecte es va iniciar el gener del 2022 amb una inversió total propera als 6 milions d'euros, xifra que va incloure la compra i remodelació de l'edifici.