El grup de perfumeria i cosmètica Puig ha tancat el seu debut a la borsa espanyola amb el mateix rang en el qual s'ha estrenat al migdia d'aquest divendres, en els 24,50 euros per acció. El tancament en pla del valor, després d'arribar a màxims intradia de 26,50 euros en els primers minuts de la cotització, evidència que la companyia haurà de convèncer els inversors a llarg termini, amb una bona proposta de valor i mantenint els creixements a doble dígit que ha declarat en els dos últims anys. Els analistes li auguren un gran acompliment en borsa a llarg termini.
Si bé la reacció a curt termini no és positiva, demostra que per als inversors a llarg termini és important perquè n'han rebut favorablement una sobre valoració, perquè la companyia ha sortit a borsa a un preu exigent, en el rang alt de l'OPV. "Aquest efecte agregat, impacta positivament en el valor de marca percebut posteriorment al mercat", assenyala Samer Ajour El-Zein, Vicedegà d'EAE Business School.
El preu de sortida col·locava l'empresa amb uns múltiples "lleugerament per sobre" als que sortia a borsa una altra empresa familiar, Inditex, el 2001, amb una estratègia similar, ja que la majoria del capital segueix en mans dels fundadors. En el cas dels Puig, els accionistes conserven el 71,7% dels drets econòmics de la societat i el 92,5% dels seus drets de vot. "Es tracta d'una cosa normal per al sector de la perfumeria internacional i els accionistes ho entendran, encara que es considera un pas conservador però, insisteixo, coherent amb la naturalesa del sector," adverteix Samer Ajour El-Zein, Vicedegà d'EAE Business School, en declaracions a ON ECONOMIA.
Aquest analista manifesta que la proposta de Puig "és una oportunitat més per a petits inversors, de moment". Però també "serà un punt de partida per a la resta de les empreses del sector a Espanya". Segons la seva opinió, estan darrere d'aquest tipus d'inversions aquelles entitats financeres que s'encarreguen de tot el que engloba al patrimoni familiar, incloent-hi inversions, planificació, fiscalitat, fons d'inversió, plans de pensions, gestió d'immobles, etc. Suelen estar formats per administradors, assessors financers locals "que coneixen el mercat i no opten per generar un decreixement del sector. És més, ajuden a tot el contrari", puntualitza.
Es pot assenyalar que, aquest dimarts, CriteriaCaixa, el hòlding, que gestiona el patrimoni empresarial de la Fundació la Caixa ha entrat en el capital de Puig amb una inversió de 425 milions d'euros per aconseguir una participació del 3,05% del capital social amb accions de Classe B.
Per la seva part, la plataforma online de gestió d'actius Freedom24 considera que l'oferta de Puig representa una oportunitat atractiva per als inversors, que és causada per la seva sòlida posició al mercat, per les seves adquisicions estratègiques i per la seva audaç estratègia de fixació de preus. Insisteix en el fet que, malgrat la incertesa geopolítica que preval, "l'atractiu de les empreses de
luxe pot augmentar l'interès dels inversors". A més, la retenció per part de la família Puig d'una participació majoritària i dels seus drets de vot, "assegura la continuïtat en la gestió, generant confiança per als inversors en la visió a llarg termini de la companyia, el que també podria recolzar l'acció després de la seva sortida a borsa". A això es pot afegir, assenyalen fonts de Freedom24, que serà l'única empresa del sector que cotitzarà al mercat espanyol.
Elena Fernández-Trapiell, analista de Bankinter (entitat que no ha estat entitat col·locadora en aquesta operació), considera que la sortida a borsa és "atractiva", considerant el preu inicial de 24,5 euros per acció, però avançava que el seu atractiu futur dependrà en part del seu comportament en la primera jornada de cotització, en declaracions a Efe.
Una jornada volàtil
La cotització en els primers minuts ha estat marcada per la volatilitat. Com és tradicional en les sortides a Borsa, la subhasta d'obertura s'ha realitzat entre les 11.30 i les 12.00 hores, i s'ha saldat amb un preu de 25,5 euros, per sobre dels 24,5 euros establert en l'operació.
En els primers minuts, l'acció ha cotitzat a l'alça, arribant a situar-se en els 26,5 euros. No obstant això, posteriorment, l'acció ha arribat a situar-se en l'entorn dels 25 euros i posteriorment ha anat estabilitzant-se fins a situar-se en els 24,5 euros, el preu de sortida a Borsa.
La companyia ha assenyalat que l'oferta ha estat sobresubscrita múltiples vegades en tot el rang de preus, la qual cosa demostra "la important demanda d'inversors institucionals internacionals i nacionals".