El 2024 han començat a cotitzar vint-i-quatre noves empreses a Espanya, vint-i-una d'elles als mercats de creixement -BME Growth i BME Scaleup- i unes altres tres a la borsa. Puig, que fins i tot va entrar en l'Ibex-35 al cap de dos mesos de debutar, ha estat una de les grans estrenes borsàries de l'any, a més de Cox Energy (l'antiga Abengoa) i Inmocemento. Es tracta, per tant, del millor any des de 2018.
Així ho posava en relleu aquest dimarts el conseller executiu de BME, Javier Hernani, en un encontre on feia balanç de l'any. "L'essència de la borsa és rebre noves companyies als mercats de capitals i en això el 2024 també ha estat un bon any. És el millor any en nombre d'incorporacions des de 2018. Naturalment, sempre en volem més, però aquest camí és l'adequat. És important que més empreses, de totes les mides i sectors, es beneficiïn dels avantatges de convertir-se en empreses cotitzades", apuntava.
Algunes sortides a borsa s'han quedat pel camí i s'han retardat. És el cas de la catalana Europastry o de Cirsa, que podrien fer-ho l'any vinent 2025. Així com Tendam o Volotea, que encara no han fixat la data, però també podrien debutar el pròxim exercici. A totes elles les rebrà Juan Flames, el nou conseller delegat de BME des del passat 15 de novembre.
En la mateixa encontre, el responsable a Espanya de BME revelava que els fons captats en les sortides a borsa d'aquest any han superat els 3.200 milions, "multiplicant per 80 el volum de l'any anterior". A més, apuntava que el panorama macroeconòmic és molt afavoridor per a Espanya (que creixerà per sobre de l'eurozona) i la regulació "sembla començar a remar a favor de les sortides a borsa". Per tot això, espera que el 2025 comencen a cotitzar més empreses espanyoles.
"La regulació sembla començar a remar a favor de les sortides a borsa"
En aquest sentit, recordava que la CNMV ha anunciat recentment que agilitarà l'aprovació de fullets abans de la distribució d'accions en una OPV, la qual cosa suposa una gran oportunitat perquè les companyies que s'estan plantejant sortir a borsa a Espanya puguin fer-ho amb més confiança.
Flames indicava també que BME "està treballant intensament amb el regulador en aquesta i altres mesures" amb les que esperen incrementar el ritme d'incorporació d'empreses a l'ecosistema borsari en els anys vinents.
El repte de la borsa: reconquerir el petit inversor
Segons un recent estudi de BME, més del 50% del capital que cotitza a la Borsa espanyola està en mans de grans inversors, dels institucionals, com els fons. Mentre que l'inversor minoritari cada vegada té menys presència. De fet, el normal és perdre més de 100.000 cada exercici. Així, Javier Hernani reconeixia que el repte de la borsa espanyola és reconquerir el petit estalviador, a l'inversor minorista.
"La borsa és una qüestió d'Estat i sense el suport dels mercats financers no serà possible finançar la necessària transició verda. El mateix cap dir del futur de les pensions, que segons ressalten tots els experts, necessitarà l'estalvi privat a través dels mercats financers. O del necessari creixement de la mida mitjana de les empreses, una mica vital per a l'economia espanyola, atès el fort peso de les pimes al nostre país".
Per tot això, el directiu veia necessari impulsar l'accés de més empreses als mercats financers i incrementar la presència en ells dels inversors minoristes. "Han de ser dues prioritats nacionals".
Bo 2024 per a l'Ibex
En qualsevol cas, el 2024 està sent un bon any per a la borsa espanyola i Hernani es va encarregar de ressaltar-ho. "L'Ibex-35 va pujar un 15,2% fins al novembre i encadena dos anys entre els millors índexs d'Europa. Si l'any passat per aquestes dates celebràvem que el selectiu superés els 10.000 punts, ara s'acosta als 12.000, i encadena cinc semestres consecutius a l'alça", indicava.
El selectiu, que va tancar aquest dimarts en l'entorn dels 11.600 punts, ha arribat a superar intradia durant el mes de desembre els 12.000 punts, assolit el seu nivell més alt en quinze anys. IAG (105%), Sabadell (80%), CaixaBank (52%), Unicaja (44%) i Mapfre (36%) són els valors que més s'han revaloritzat aquest exercici.