El preu dels préstecs s'ha encarit des que van començar a pujar els tipus d'interès fa ara un any. I cada vegada hi ha més famílies i empreses que comencen a tenir dificultats per pagar-los. Fa mesos que, els economistes, analistes i centres d'estudis, adverteixen que aquestes pujades només portarien una morositat més gran a la banca i Bankinter ha estat la primera víctima.
El banc que dirigeix María Dolores Dancausa, que sempre s'ha caracteritzat per ser l'entitat amb menys préstecs en mora dins de la banca espanyola, va donar a conèixer aquest dijous els seus resultats de gener a juny, i en ells revelava que la seva ràtio de mora ha pujat gairebé un 9% en només un any (un 8,7%). El juny de 2022 se situava en el 2,3% i a tancament de juny d'aquest 2023 en el 2,5%.
Els impagaments s'han produït principalment en empreses i no en particulars, almenys, de moment. De fet, la CEO va assegurar que des de començament d'any només han rebut 150 sol·licituds del Codi de Bones Pràctiques per part dels seus clients, és a dir, els ajuts que han posat en marxa la banca i el govern espanyol per ajudar les famílies amb el pagament de les seves hipoteques.
A nivell grup (incloent el seu negoci a Portugal, Irlanda i el de finançament al consum) la morositat de Bankinter també puja fins al 2,22% (un 5% més que fa un any) el que implica que, actualment, 1.853 milions d'euros dels préstecs que té en cartera siguin morosos. Doncs aquests són els que el banc té classificats com a "estada 3", és a dir, els que acumulen més de 90 dies d'impagament.
Dancausa explicava aquest dijous que, on més havia pujat la morositat a nivell grup era a Bankinter Consumer Finance, en aquest negoci ja assoleix el 5%. Tanmateix, no creu que el seu negoci de finançament al consum li vagi a donar "disgustos" ni la mora es vagi a "descontrolar". Al seu informe semestral, Bankinter recorda que a tancament de 2022 ja van anunciar "que resultava bastant probable un repunt durant 2023 de les taxes de morositat i el cost de risc, encara que en cas de complir-se l'escenari central i mantenir-se el creixement de l'activitat, l'esmentat repunt seria moderat".
Sobre això, el banc explica que la pujada de la taxa de morositat fins al 2,22%, no ha estat només fruit d'entrades en mora lleugerament més altes sinó d'una dificultat més important en els recobraments". Bankinter posa en relleu al seu informe que aquestes entrades s'han disparat un 205% en només dotze mesos i els fallits un 28%.
La raó? La pujada de tipus d'interès, que els està beneficiant en com al marge d'interessos i beneficis, però al seu torn, els està danyant la cartera creditícia amb més préstecs impagats. "L'efecte conjunt de l'elevació de preus i més tipus d'interès soscava tant el flux de caixa d'empreses com la renda disponible dels particulars, podent comprometre la seva capacitat de pagament", reconeixen.
Bankinter puja provisions per cobrir-se dels impagaments
Atesa la situació, Bankinter ha volgut crear un matalàs i protegir-se per si continuen pujant els impagaments. Al seu informe indica que, el 2020, a conseqüència de la irrupció de la pandèmia, el grup va realitzar una important dotació de provisions (resultat del canvi d'escenari macroeconòmic) que s'havia mantingut fins ara i ascendia 135 milions.
Tanmateix, a tancament de juny de 2023, el grup va prendre la decisió de destinar un terç del d'aquestes provisions a reforçar la cobertura de la cartera en situació dubtosa. En concret, el banc s'ha quedat 45 milions per fer front a la morositat i ha deixat uns altres 90 milions en el fons de provisions Covid.
Per la seva part, el director financer de Bankinter va assegurar durant la presentació de resultats que la morositat, encara incipient, no preocupa el banc perquè descarten un escenari d'alentiment econòmic, que és el que podria accelerar que hi hagués més impagaments. "La repreciacion dels crèdits per la pujada d'interessos es mantindrà, però en el seu conjunt es resistirà", concloïa Jacobo Díaz.