La distribuïdora d'electricitat renovable Holaluz ha aprovat en la junta d'accionistes celebrada aquest divendres apartar del seu consell d'administració Axon Capital, representada per Alfonso Juan de León, i Jordan Sáenz, de Geroa Pentsionak, per haver-se negat a firmar els comptes de 2023 i de l'informe de gestió. A més, el consell ha aprovat emprendre una acció de responsabilitat contra ells pels danys patrimonials que poden haver sorgit de la seva postura.

L'empresa passa per problemes econòmics derivats de la volatilitat del preu de la llum i va perdre 26,1 milions el 2023, amb un 33% menys de facturació i un creixement del 53% del fons de maniobra negativa, però la direcció va reaccionar amb un comunicat al maig assegurant que ha normalitzat el seu ebitda i fa tan sols una setmana va assegurar que el creixement de les bateries en les plantes fotovoltaiques propiciarà que l'empresa entri en break even, llindar de rendibilitat, a finals de l'any.

El boom de l'autoconsum el 2022 pels elevats preus de la llum contrasta amb la caiguda de preus de 2023 que va fer que per als clients fos menys atractiva la inversió en plaques solars. Durant la crisi de preus, a més, distribuïdores com Holaluz van haver de comprar la llum que després venien a preus molt elevats. Els clients també van presentar queixes per problemes amb les tarifes.

Ratificació de consellers

En la junta d'accionistes, s'han aprovat els comptes i l'informe de gestió i s'ha ratificat el nomenament d'Elena Gómez del Pozuelo i Eduardo Soler Vila com a consellers independents.

En un comunicat emès després de la junta, Holaluz justifica les accions contra el fons i la gestora de pensions: "Hauran de respondre pels danys causats al patrimoni de la companyia per diverses actuacions contràries al seu deure de diligència i lleialtat amb l'empresa". Per a l'empresa, les seves votacions contra els comptes de l'empresa, auditats per EY, es van donar "sense cap fonament".

"En conseqüència, el consell d'administració de la societat, després del vot favorable per presentar una acció de responsabilitat social contra els esmentats consellers, haurà d'analitzar i, en el seu cas presentar, en el termini màxim de 4 anys, l'acció social de responsabilitat contra els esmentats administradors," ha comunicat l'empresa.

Ebitda normalitzat

La distribuïdora insisteix que ha assolit un ebitda normalitzat en els últims 12 mesos fins i tot el 30 d'abril de 2024 de 22,9 milions, cinc vegades més que els 4,3 milions de l'any passat i una millora de 22 milions d'euros en resultat operatiu comptable amb relació a les pèrdues que l'aproximen al break even.

"Així mateix, Holaluz ha reduït el deute financera neta en 8,2 milions d'euros fins als 57,2 milions d'euros al 30 d'abril de 2024 en comparació amb els 65,4 milions d'euros de 2023", ha comunicat l'empresa, que destaca que "les xifres d'impagaments i baixes del primer trimestre de 2024 són les millors xifres obtingudes per la companyia per a un primer trimestre des de 2021, gràcies a la "Tarifa Justa" (tarifa fixa per subscripció)".

Holaluz ha rebut 8,1 milions de finançament entre maig i juny de 2023, sumant una operació de finançament per 4 milions d'euros i la venda de 800 préstecs de clients d'instal·lació de plaques solars per uns altres 4,1 milions d'euros. "Holaluz continua explorant altres opcions de finançament, tant a curt com a llarg termini, per continuar millorant la seva estructura financera", afirma l'empresa, que diu buscar aquests recursos entre inversors industrials, financers i institucionals.