Els reguladors xinesos preparen una multa d'uns 70 milions de dòlars i un vet de sis mesos a la filial local de la consultora PriceWaterhouseCoopers (PwC) pel seu rol com a auditor del gegant immobiliari Evergrande durant 14 anys fins a 2023. L'empresa es va declarar en fallida l'agost de l'any passat i va acabar liquidant-se el gener d'aquest 2024, però l'auditora no n'havia advertit malgrat examinar els seus comptes durant més d'una dècada.
Segons avança el diari hongkonguès South China Morning Post i recull EFE, la multa a PwC serà la sanció més gran imposada pel gegant asiàtic a una multinacional de la comptabilitat, encara que l'esmentada xifra seria la meitat que l'avançada fa uns mesos Bloomberg, que ascendia a 1.000 milions de iuans (140 milions de dòlars).
El vet impediria a PwC Zhong Tian, la filial a la Xina de la 'big 4', acceptar nous clients o firmar els comptes d'empreses de la Xina continental durant sis mesos, fins al febrer de 2025, com a càstig per les seves presumptes negligències a l'hora d'avaluar els comptes d'Evergrande. Els negocis dedicats a fiscalitat o consultoria quedarien exempts.
La multa, que s'anunciaria de manera definitiva abans que acabi el mes d'agost, superaria la imposada per Pequín a la filial local de Deloitte el 2023, de 212 milions de iuans (29,7 milions de dòlars) i tres mesos sense poder acceptar nous negocis.
Aquesta mateixa setmana, el rotatiu hongkonguès Sing Tao Daily va indicar que els reguladors xinesos estaven ultimant els detalls de la sanció després d'haver "accelerat" les indagacions, encara que PwC encara provava de rebaixar el "duríssim" llenguatge fet servir a l'últim esborrador.
Escàndol comptable
Al març, el regulador xinès del mercat de valors va anunciar una multa de 4.175 milions de iuans (584 milions de dòlars, 527 milions d'euros) per a la principal subsidiària nacional del Grup Evergrande per emissió de bons fraudulents i il·legalitats a la publicació d'informació. Així mateix, el fundador del grup, Xu Jiayin, va rebre una altra sanció per 47 milions de iuans (6,6 milions de dòlars, 6 milions d'euros), la xifra màxima en aquest tipus de multes, i va ser vetat per tota la vida als mercats borsaris.
En la seva investigació, els reguladors van descobrir que Evergrande va inflar la seva facturació i beneficis als exercicis 2019 i 2020, la qual cosa es va traduir en l'esmentada emissió de bons fraudulents i en la inclusió d'informació falsa en les seves memòries anuals.
Concretament, Evergrande va inflar la seva facturació en fins i tot 78.000 milions de dòlars i els seus beneficis en més de 12.000 milions de dòlars, una xifra 20 vegades major a l'escàndol de falsificació de guanys de la nord-americana Enron el 2001, que es va saldar amb la pràctica desaparició de la coneguda auditora Arthur Andersen.
PwC perd clients a la Xina
"El risc per a la reputació de PwC, no només a la Xina sinó a una escala més àmplia, és molt real", va assegurar Richard Murphy, professor de pràctiques de comptabilitat a la Universitat de Sheffield (Regne Unit).
A començaments de 2023, PwC va anunciar que renunciava a continuar auditant Evergrande per discrepàncies sobre la quantitat d'informació rebuda per avaluar els comptes de la companyia a l'exercici 2021. I aquest mateix mes, els administradors judicials d'Evergrande van emprendre accions legals contra la consultora, que acusen de "negligència" i "falsedat" en la seva tasca d'auditoria dels comptes d'Evergrande, específicament en 2017 i el primer semestre de 2018.
Davant de l'escàndol, PwC, una de les auditores més utilitzades per les promotores xineses, ha perdut més de 40 clients en el gegant asiàtic, que han anat generalment a parar rivals com Ernst & Young (EY) o KPMG.