Qilimanjaro accelera en el camp de la tecnologia quàntica. L'empresa catalana, que es dedica a desenvolupar i comercialitzar computadors quàntics per a casos d'ús específics, ha "posat ordre", en paraules d'una de les seves fundadores, i s'ha agrupat en un únic espai. Amb aquest canvi, el negoci ha ajuntat el laboratori i les oficines en un espai de més de 2.000 metres quadrats de superfície i on compta amb el primer centre de dades quàntiques d'Espanya. Tal com explica Marta P. Estarellas, directora executiva del negoci, amb aquesta agregació tenen previst comptar amb 4 ordinadors quàntics fins a finals d'any. A banda, des de l'empresa també aspiren a moure tota la infraestructura al Barcelona Supercomputing Center (BSC) per poder donar un servei presencial als seus clients. "Fa un any que donem accés al BSC, però ho fèiem en remot. Ara la idea és poder-ho dur a terme de manera presencial", anuncia.
Qilimanjaro Quantum Tech aborda problemes de la vida real amb tecnologia quàntica. L'equip integra maquinari i programari i co-dissenya ordinadors quàntics d'alta qualitat basats en bits quàntics per aplicacions específiques. Després d'estar uns anys creant l'equip i generant els primers vincles comercials, ara es troba en una nova fase de creixement en la que, a banda d'agrupar tots els actius, vol oferir als seus clients tant els ordinadors quàntics com el cloud service. "Volem començar a comercialitzar aquesta línia de negoci a partir del 2025 perquè les empreses facin servir el cloud amb nosaltres". D'aquesta manera, des de Qilimanjaro busquen escalar aquesta nova línia de negoci per oferir els seus serveis al núvol.
En aquest sentit, la directiva recorda que fan projectes "clau en mà", el que significa que fan ordinadors a mida en funció de les necessitats de cada client. A més, com que són productes molt cars, ja que poden costar des d'un milió a cinc milions d'euros, també aposten per un model de negoci basat en la subscripció.
Qilimanjaro va instal·lar el primer ordinador quàntic del sud d'Europa
La firma va liderar fa uns mesos la instal·lació del primer ordinador quàntic als Emirats Àrabs, a més de formar part del projecte Quantum Spain amb la instal·lació del seu primer ordinador quàntic del sud d'Europa i, pel que fa a la internacionalització, Estarellas assegura que "estem en converses amb diferents mercats per poder-nos expandir" i agrega que hi ha interès de compra i "busquem créixer en altres països". Fins ara la companyia ha muntat set ordinadors quàntics i l'objectiu és seguir-ne muntant de manera paral·lela a oferir els serveis cloud.
Amb 45 empleats, la companyia no compta amb competidors i es diferencien de la resta de negocis perquè estan tractant d’imitar al màxim les dinàmiques de la naturalesa en el terreny de la quàntica. Respecte a l'impacte de la intel·ligència artificial, l'emprenedora explica que treballen de manera paral·lela amb l'eina. "En el darrer any la IA ha tingut un impacte molt fort, però creiem que el següent pas tecnològic és la computació quàntica. Amb ella, les limitacions que tenim es reduiran".
Inversió del negoci
Pel que fa al finançament, Qilimanjaro es troba enmig d'una ronda d'inversió i de cara a l'any vinent esperen tancar-ne una altra. Amb aquesta ronda de l'any vinent, l'emprenedora aspira a construir la infraestructura per "poder avançar de manera més eficient". Qilimanjaro Quantum Tech va néixer el 2019 i és un spin-off de la Universitat de Barcelona, del Barcelona Supercomputing Center i de l’Institut de Física d’Altes Energies.