Qinera, l'empresa especialitzada en el desenvolupament de tecnologia inclusiva, ha instal·lat a les Unitats de Cures Intensives (UCI) de l'Hospital Universitari de Bellvitge una millora en l'atenció del pacient amb la implementació d'un sistema multisensorial. El sistema que utilitza suposa un nou enfocament terapèutic, transformant l'aïllant i freda experiència de les UCI en un espai que promou el benestar físic, cognitiu i emocional pels pacients.

De fet, aquest hospital català ha estat el primer a integrar aquest projecte en les 64 boxes de la seva Unitat de Cures Intensives. El projecte, finançat pel Programa Operatiu de Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) de Catalunya, té per objectiu transformar l'entorn hospitalari en una experiència més humanitzada i menys traumàtica pels pacients crítics

Per l'UCI de Bellvitge hi passen uns 1.400 pacients anuals

Per aconseguir-ho, els professionals han personalitzat els entorns de cada pacient mitjançant una xarxa d'il·luminació, so, projeccions i vibracions, a la vegada que es poden simular escenes immersives com la sortida i la posta de sol, un bosc o altres paisatges. Amb tot, la finalitat és reduir la sensació d'aïllament de les UCI i millorar l'estada hospitalària dels pacients, que de mitjana hi estan una setmana

"El pacient crític passa per diferents processos i en cada procés o etapa té unes cures o unes altres. Amb aquest sistema el que busquem és millorar el benestar dels pacients", confessa el doctor Francesc Esteve, cap de la secció de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari de Bellvitge. En aquest sentit, el doctor comenta que dels 1.400 pacients que passen per l'UCI, un terç són per operacions postcardíaques, i afegeix que per evitar sentir-se sol o tenir sensacions d'angoixa, van decidir aplicar aquest sistema per enriquir l'experiència dels pacients. 

Incorporació d'una terapeuta ocupacional

En concret, el projecte compta amb un programari que coordina i sincronitza l'estimulació somatosensorial del pacient. El sistema està controlat per un únic dispositiu que gestiona tots els elements de la sala, oferint diferents possibilitats d'interacció. A banda d'aquest software, un altre aspecte clau del projecte és la incorporació de la figura del terapeuta ocupacional dins l'equip de l'UCI, fusionant la tecnologia amb el tractament personal i individualitzat. Amb tot, aquesta figura busca reduir les seqüeles i recuperar al màxim les capacitats perquè el pacient pugui ser donat d'alta amb l'autonomia més gran possible. "Quan una persona està a l'hospital sorgeixen dos efectes: apareix un quadre de deliri i hi ha una pèrdua del ritme de la son. A banda, també es perd massa muscular i sorgeixen sentiments com l'abandonament", defineix Esteve, per agregar que amb aquests estímuls acompanyen al pacient en un entorn més "proper, càlid i amable"

La solució ja està en més de 35 països, beneficiant a persones amb discapacitat, persones grans, nens... proporcionant experiències sensorials que fomentin el seu desenvolupament, rehabilitació i benestar.  Finalment, el doctor Esteve apunta que la sensació fins ara ha estat molt bona, i que el següent pas és crear grups focals per conèixer el relat de les famílies. "Volem escoltar aquesta part més qualitativa, és l'objectiu més immediat", acaba.