La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) ha comunicat aquest dimarts a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) l'adquisició d'accions a Telefónica equivalents al 3,044% del capital social de la companyia. En realitat, planeja assolir un màxim del 10%, tal com li va encarregar el govern de Pedro Sánchez el desembre passat per controlar les companyies que considera "estratègiques" per a Espanya. Però, què és la SEPI?
Es tracta d'un instrument governamental creat el 1995 per controlar les participacions empresarials de l'Estat encara que, en realitat, és hereu del desaparegut Institut Nacional d'Indústria que ja funcionava durant el franquisme. En la seva pàgina web es defineix com un "instrument estratègic en l'aplicació de la política dissenyada pel govern espanyol". Afegeixen que "la seva missió és rendibilitzar les participacions empresarials i orientar totes les actuacions atenent l'interès públic". D'aquesta forma, la gestió de la SEPI ha d'ajuntar la rendibilitat econòmica i la rendibilitat social.
De forma directa, la SEPI controla participacions majoritàries en 15 grans corporacions i minoritàries en unes altres 10. I de forma indirecta, en més de 100 societats. L'anomenat "Grup SEPI" compta amb una plantilla de prop de 80.000 persones.
Controla el 100% de l'agència EFE, RTVE, Correos, Hunosa, Navantia, Mayasa, Cofivacasa i Sepides, així com participacions superiors al 51% a Enusa, Ensa, Mercasa, Saeca, Tragsa, Cetarsa i de l'Hipòdrom de la Zarzuela (en aquest últim cas, supera el 95%).
Entre les seves participacions minoritàries destaquen Ebre, Enagas, Hispasat, Airbus Group, Enresa, IAG, Indra, Redeia, Epicom i, des d'ara, Telefónica. Amb aquesta operació, Telefónica torna a tenir capital públic entre els seus accionistes, per primera vegada des de la seva privatització el 1997, durant el primer govern de José María Aznar.
Fonts de finançament
La SEPI i les seves societats participades de forma majoritària poden percebre aportacions amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat, així com captar fons als mercats nacionals o estrangers, mitjançant l'emissió i col·locació de valors de renda fixa, que podran comptar davant tercers de la garantia de l'Estat.
És una entitat de dret públic que depèn del Ministeri d'Hisenda. Està presidida des de fa més de tres anys per L'enginyera Belén Gualda (Granada, 1974) i formen part del seu consell d'administració, entre altres directius governamentals, els secretaris d'Estat de Defensa (Amparo Valcarce), Hisenda (Jesús Gascón Catalán), Indústria (Rebeca Torró), Energia (Sara Aagesen) i Economia (Israel Arroyo).
La seva pertinença al sector públic determina que la SEPI i les seves empreses estiguin sotmeses als mateixos procediments de control que qualsevol altra institució pública.