La firma baixista d'anàlisi Gotham City Research ha tornat a agitar el mercat borsari espanyol en posar contra les cordes a Grifols després de fer públic un informe en el qual l'acusa de reduir artificialment el seu deute i considerar que les seves accions valen zero. La companyia ha negat "categòricament" la informació publicada aquest dimarts, però les seves accions s'enfonsen en borsa després de la publicació de l'informe. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) està analitzant el cas i recollint informació.
Amb el nom de la coneguda ciutat on transcorren les aventures de l'heroi de còmic Batman, aquest fons d'inversió amb seu a Nova York té fama de destapar irregularitats d'empreses cotitzades. Va saltar a la fama a Espanya el 2014 quan va carregar contra l'empresa proveïdora de wifi Gowex després de denunciar que el 90% dels seus ingressos eren falsos i que el valor de la companyia era zero. El seu efecte va ser fulminant: les accions de Gowex, que cotitzaven llavors al Mercat Alternatiu Borsari (MAB), avui conegut com a BME Growth, es van desplomar i van haver de ser suspeses de negociació.
Pocs dies més tard, el seu president, Jenaro García, va confessar davant del jutge haver falsejat els comptes durant, almenys, els últims 4 anys, és a dir, des que va començar a cotitzar. Després de reconèixer aquest escàndol, que va deixar a milers d'inversors atrapats, la companyia tecnològica va demanar el concurs de creditors i l'Audiència Nacional va obrir un procediment penal contra els seus gestors que encara no s'ha resolt.
La Fiscalia Anticorrupció demanava 18 anys de presó per diversos delictes, entre ells el de frau a inversors. Fundada el 1999, Gowex va fer el seu gran salt amb la sortida al MAB a l'estiu de 2010, on va arribar a ser la "joia de la corona". Tanmateix, després de destapar-se totes aquestes irregularitats, la companyia va acabar en liquidació.
Aquesta irrupció de la fins llavors desconeguda firma d'anàlisi va portar a CNMV a iniciar una investigació per esbrinar si el seu informe podia constituir un presumpte abús de mercat. Juntament amb això, BME també apuntava a un abús de mercat i va demanar a la firma de detallar amb exactitud l'origen i l'abast d'aquesta informació, tant per a ella com per als seus accionistes.
Daniel Yu, el matemàtic darrere de Gotham
Ara li ha tocat el torn al fabricant de plasma sanguini Grifols, al que acusa de manipular el seu deute i el seu benefici brut operatiu i afirma que el seu deute frega realment els 9.000 milions. Això ha provocat que les accions de Grifols es desplomessin un 30% en l'obertura de la sessió fins als 9,96 euros per acció.
L'historial d'aquest fons baixista és contundent i l'ha portat a llaurar-se una fama als mercats, però, qui és darrere de la firma? Segons el diari Financial Times, Gotham City Research va ser creada el 2012 pel matemàtic d'origen xinès o coreà nascut en Staten Island (Estats Units) Daniel Yu, que va cursar els seus estudis a la prestigiosa universitat tecnològica de Massachusetts (el MIT).
L'estratègia de Yu ha estat des del principi especialitzar-se a assenyalar companyies amb problemes de gestió o irregularitats comptables. Una activitat que l'ha portat a elaborar informes sobre empreses com la tecnològica Quindell, a la que va fer perdre 950 milions de lliures de capitalització de mercat en a penes unes hores. Entre les seves "víctimes" també es troben altres empreses com Ebix, Tile Shope o Bluecora.
Segons va explicar el mateix Daniel Yu al diari The Wall Street Journal un any després de l'atac a Gowex, la investigació els havia portat vuit mesos abans de publicar-la. El matemàtic va arribar a viatjar al costat del seu equip a Madrid per investigar fins i tot la consultora encarregada d'auditar els comptes falsejats de la companyia espanyola.
"Nosaltres vam ser víctimes d'aquests estafadors corporatius. Vam creure que això no és el correcte i que el món necessita algú que desemmascari aquests delinqüents". Així, igual que Batman "atrapa criminals i els posa després a disposició de les autoritats utilitzant poc més que el seu enginy i alguns bons gadgets, va néixer Gotham City Research", va assenyalar Yu a l'esmentat diari.
La firma d'inversió de Yu continua sent un misteri als mercats, ja que el fundador mai no ha volgut donar més detalls sobre Gotham ni sobre els diners que ha guanyat amb cada operació, sinó que únicament ha indicat que el possible guany és mínim en comparació amb els beneficis obtinguts amb fraus comptables com el de Gowex.