L’empresa química Menadiona, especialitzada en la fabricació de principis actius i intermedis avançats, ha entrat en el capital d’Aqdot, una companyia anglesa de tecnologia química supramolecular, que ha ideat la tecnologia Aqfresh, per eliminar olors i contaminants a la indústria. Amb aquesta operació, la firma de Palafolls ha tancat un acord per ser l’únic fabricant d’aquest avançat sistema a Europa, del qual ha iniciat una producció reduïda en els últims dos anys, fins a la fabricació de les 70 tones previstes per a 2023. “La nostra experiència de més de 50 anys en la fabricació de molècules especials ens permetrà produir a gran escala i de forma sostenible un producte químic complex com AqFresh, que suposa un revulsiu tecnològic per a Menadiona”, explica Carlos Cosin, conseller delegat i membre de la segona generació d’aquesta empresa catalana, fundada per la família Cosin Roviralta, per fabricar Vitamina K3, un principi actiu molt usat a veterinària. El projecte en el seu conjunt suposa una inversió inicial de cinc milions d’euros i estarà enllestit per al pròxim trimestre, de manera que es pugui fabricar en continuo, és a dir, amb cinc torns rotatius de treball. Per això, la companyia té previst la contractació d’una trentena d’empleats.

L’acord entre les dues companyies permetrà incrementar la capacitat de producció anual d’AqFresh des de les 30 tones de 2022, a les 70 d’enguany, unes 100 tones el 2024 i arribar a les 500 tones, que és la demanda prevista a la indústria europea. Carlos Cosin explica a ON ECONOMIA que, previsiblement, Aqdot tancarà acords amb altres socis industrials per a la producció d’AqFresh als mercats japonès i nord-americà perquè “es tracta d’una tecnologia tan avançada que els principals i potencials usuaris només es troben en mercats industrials molt desenvolupats”.

El conseller delegat de Menadiona considera que la implementació d’aquest projecte és un revulsiu tecnològic per a la companyia, que dona feina a 150 persones a Palafolls i 50 més a la filial Invema, situada a Màlaga, que actua com a planta de suport per a la producció dels principis actius destinats al sector veterinari. La capacitat de reacció de les dues plantes en total és de més de 400.000 litres anuals.

L’acord amb la firma anglesa també consolida la seva divisió de fabricació per a tercers (contract manufacturing) i els posiciona en un grup com Aqdot, amb seu a Cambridge (Regne Unit), que té entre els seus accionistes firmes com la multinacional química Clariant, Ingevity, IP Group, Parkwalk Advisers, Cambridge Enterprise, Providence, BGF, Future Found i OP6 Innovation.

Imatge Carlos Cosin (CEO de Menadiona)
Carlos Cosin, conseller delegat i membre de la segona generació del grup Menadiona. 

Els productes de química fina de Menadiona destinats a les ciències de la salut arriben a clients del sector farmacèutic, veterinari, cosmètic, alimentari i de la salut, de més de 50 països arreu del món. En el segment de negoci de productes Industrials, la companyia s’ha convertit en un referent en la producció d’Aziridina, “una molècula molt perillosa perquè és molt reactiva i energètica que només fabriquem quatre empreses a tot el món i amb la que ens hem convertit en líder mundial”, assegura Cosin. Destaca també que aquesta molècula és una de les que dona peu a fomentar els treballs de recerca i desenvolupament que dur a terme Menadiona i que li permeten donar un valor afegit als seus clients. “Menadiona no produeix principis actius estàndards, sinó que elaborem productes de valor afegit, sovint responent a la demanda dels clients”, concreta.

Fundada el 1970 i amb la tercera generació ja incorporada en alguns càrrecs directius, Menadiona ha assolit una facturació de 62 milions el 2022, que espera incrementar en un 9% aquest any; en línia amb “els increments de mitjana dels últims cinc anys, en què hem crescut de l’ordre del 5-10% anual”, concreta i recorda que l’objectiu és arribar a uns ingressos de 100 milions d’euros el 2028. Actualment, el 57% del negoci prové de les vendes per a les ciències de la salut i un 43% del segment industrials; i del conjunt, una tercera part és fabricació per a tercers. Pel que fa a l’origen geogràfic de les vendes, la companyia reporta un 69% a Europa, Pròxim Orient i Àfrica (EMEA), un 12% a Amèrica i un 19% als països de l’Àsia-Pacífic.