Celsa va comunicar aquest divendres el nomenament de Rafael Villaseca Marco com a nou president d'aquest grup siderúrgic si bé sense poders executius. Villaseca representa els nous propietaris, als fons creditors que van instar el concurs i el plet judicial mitjançant el qual van aconseguir fer fora els Rubiralta, la família fundadora.
Aquesta serà la segona etapa de Villaseca a Celsa. A finals dels vuitanta, aquest directiu barceloní va exercir de conseller delegat de Nueva Montaña Quijano (actualment, Global Steel Wire), poc després que aquesta siderúrgia càntabra s'incorporés a Celsa. Es va encarregar de la seva reestructuració. Llavors, Villaseva era un dels homes de confiança de Francesc Rubiralta Vilaseca, mort el 2010, que juntament amb seu germà Josep María van fundar Celsa el 1967. Trenta anys després de treballar pels Rubiralta, Villaseca ocupa el seu lloc en la presidència de la companyia.
Villaseca, de 72 anys, s'ha passat la vida dirigint empreses. En aquests moments, encara apareix com a membre dels consells d'administració de Ciments Molins i Vida Caixa, així com a president de la Fundació Naturgy. Precisament, va ser conseller delegat de Gas Natural (actualment, Naturgy) fins que, el 2018, va ser reemplaçat per Francisco Reynés. Arran del seu cessament com a primer executiu, se'l va relegar a dirigir la fundació.
En unes declaracions recollides per Executive Excellence fa una dècada, Villaseca reconeixia que és un enginyer industrial que mai no ha exercit com a tal encara que ha aplicat el que va aprendre a la carrera a la seva feina de "dirigir empreses". I les ha dirigit en sectors molt diversos.
El seu primer destí professional va ser a la paperera Inpacsa com a adjunt al conseller delegat. També es va dedicar en diverses etapes de la seva vida al sector de les obres públiques –va ser president de Gestió d'Infraestructures– i, especialment, als peatges –va presidir Tabasa i Túnel del Cadí–.
També va estar al capdavant de la tecnològica Inisel, que arran de la seva fusió amb Ceselsa el 1992 va donar lloc a l'actual Indra. Inisel era una companyia de capital mixt, participada pel desaparegut Institut Nacional d'Indústria (ara, SEPI).
I va ser conseller i director general de Panrico, el fabricant de pa de motllo i dels Dònuts, quan la família Costafreda encara controlava aquest grup.
Però va arribar al cim com a primer executiu de Naturgy quan encara es deia Gas Natural Fenosa. En funció d'aquest càrrec, va ocupar diversos llocs en consells d'administració entre els quals destaca el de Enagás.
En l'àmbit de les entitats, encara forma part del consell consultiu de la patronal Foment del Treball i del capítol espanyol del Club de Roma. Anteriorment va presidir l'Associació d'Antics Alumnes de l'IESE i el Club Espanyol de l'Energia. També va formar part de la junta del Cercle d'Economia.
Funció institucional
El càrrec de president de Celsa li arriba en l'etapa final de la seva vida professional. La seva funció serà institucional. Com a primer executiu, els nous propietaris han designat Jordi Cazorla, que prendrà el comandament el proper gener en qualitat de conseller delegat.
Professionals que han treballat a les ordres de Villaseca indiquen que al darrere de la capa de "discreció" s'amaga un directiu al qual no li tremola el pols. Poc donat a les declaracions públiques, indiquen que és summament hàbil en les distàncies curtes. Sempre ha evitat posicionar-se en política.
Dels seus hobbies, apunten que és un amant de la música clàssica si bé ara costa veure'l en els concerts. En els seus temps de primer executiu de Gas Natural, era un dels habituals, en companyia de la seva esposa, del Liceu, el Palau de la Música i de les sessions dels dissabtes de l'Auditori.