Quan aquest dimecres va ser elegit president de Barcelona Global, el lobby empresarial dedicat a la promoció de la ciutat, Ramon Agenjo es va presentar a la premsa com a un “barceloní autèntic”, que viu a l’Eixample, però que coneix tots els barris, i que des de les ulleres de pasta que porta al cotxe que condueix estan fets a Barcelona. Però també es mou amb moto, juga a golf i a ping-pong, toca la bateria... i és un expert gastrònom. Sempre afable i de bon humor, porta 45 anys al grup Damm, fundat pel seu besavi fa 148 anys. Entre els prop de 50 càrrecs que ocupa, destaquen els de conseller de Damm, director de la Fundació Damm o el de president de Cacaolat.

Com a nou president de Barcelona Global, Agenjo va assegurar que veu oportunitats “infinites” per a la ciutat en els camps de la ciència i la recerca, però també en els de l’esport, la gastronomia o la cultura. Precisament, presideix Barcelona Obertura, entitat nascuda de Barcelona Global, dedicada a la promoció de la música clàssica que compta amb la col·laboració de l’Auditori, el Liceu i el Palau de la Música. La família Damm ja va estar en el naixement d’aquest últim temple musical a principis del segle XX.

Defensa la gastronomia de Barcelona des del Disfrutar, recentment guardonat, a la multitud de restaurants dels barris com un atractiu de la ciutat. És membre de la junta –el tresorer– de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia, encapçalada per l’empresari Carles Vilarrubí i la cuinera Carme Ruscalleda. Alguna vegada ha dit que “a la vida hi ha dues coses que m’agraden: la primera és dinar i la segona sopar”.

I també està vinculat a l’esport, no només perquè s’ha encarregat dels patrocinis del grup cerveser a grans i petits equips sinó perquè presideix el Club de Futbol Damm, dedicat a la formació de joves esportistes i a la seva educació. I la creació d’aquest club també va ser obra de la família Damm. La seva mare va fet el xut d’honor inicial del primer partit en la dècada dels cinquanta. De la seva pedrera han sorgit futbolistes que han acabat en clubs com el Barça o el Madrid. Després de l’estiu, el CF Damm estrenarà unes noves instal·lacions a Montjuïc.

A banda, Agenjo va estar al capdavant de World Padel Tour, el campionat mundial de pàdel, gestionat per l’empresa Setpoint Events, propietat de Damm, fins que l’any passat els drets de la competició van passar a mans de Nasser Al-Khelaïfi, president del Paris Saint Germain, a través del fons Qatar Sports Investment.

Ramon Agenjo Bosch (Barcelona, 1957) és fill de Josefina Bosch Damm, néta d’un dels fundadors de la cervesera i l’última de la nissaga amb aquest cognom. La història comença amb els cosins alsacians August Kuentzmann Damm i Josep Damm –mestre cerveser– que es van establir a Barcelona el 1873 després de la guerra francoprussiana. El 1876 ja produïen cervesa, una beguda poc coneguda en una ciutat que encara preferia el vi. Uns anys abans, un altre alsacià, Louis Moritz Trautmann, havia obert una fàbrica de cervesa a la Ronda de Sant Antoni que va batejar amb el seu cognom, Moritz.

Josep Damm va tenir tres fills: Josep, Carles i Maria. Però només aquesta última va tenir descendència: Miquel i Josefina Bosch Damm, que van ser la tercera generació. I Josefina va ser mare de cinc fills, la quarta generació, entre els quals hi ha Ramon i Rosa Agenjo Bosch (Barcelona, 1955), una artista multidisciplinar que ha destacat en diverses disciplines com la pintura o la ceràmica i que durant dues dècades, fins a la seva jubilació, va ser professora de pintura a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.

Aquesta branca dels Agenjo Bosch controlen poc més del 5% de Sociedad Anónima Damm, la matriu del grup industrial, a través de la patrimonial Boag Valores, segons dades del Registre Mercantil. El principal accionista de Damm és la família Carceller (amb un 49,3% aproximadament a través de dues societats) seguida pel grup alemany Oetker (amb un 25%, i que també tenen un 50% de Freixenet). Altres accionistes històrics són la família Armadàs (6%). El grup Damm és molt més que una cervesera perquè també es dedica a l’aigua (amb marques com Veri o Fuente Liviana), als batuts (amb Cacaolat, que tenen a mitges amb idilia Foods), la restauració (amb la cadena de sandvitxeries Rodilla) o la logística.

La nissaga del fundador de Damm, accionistes minoritaris en l'actualitat, no s’acaba amb els germans Ajenjo Bosch perquè aquests ja tenen descendència, si bé cap s’ha incorporat al grup industrial amb l'excepció de Ramon. Per exemple, aquest últim és pare de tres filles i avi de tres néts.

I poc s’ha parlat de la nissaga dels Agenjo. El seu pare, César Agenjo Cecilia (Santander, 1909 – Barcelona, 1998) va ser un veterinari format en universitats de França i Suïssa que es va especialitzar en sanitat dels aliments i, sobretot, dels productes làctics. La Guerra Civil el va enxampar de veterinari militar, a l’exèrcit de la República, però en la postguerra va poder tornar a la docència. El 1945 es va traslladar a Barcelona per exercir d’inspector provincial de Sanitat Veterinària i, el 1973, va ser nomenat director del Laboratori de Sanitat Animal de Catalunya i les Balears. Va deixar treballs sobre la seguretat en la cadena alimentària i va contribuir a eliminar la ràbia canina i a controlar les malalties del bestiar. Un seu germà, Ramón Agenjo Cecilia (Santander, 1908 – Madrid, 1984) va ser un reputat entomòleg i lepidopteròleg. Va dirigir l’Institut Espanyol d’Entomologia (1967-1984) i també va treballar per a museus d’història natural de França, Viena i Londres.

Ramon Agenjo Maite Barrera Barcelona Global Foto: Montse Giralt
Maite Barrera i Ramon Agenjo han fet el relleu a Barcelona Global / Foto: Montse Giralt

Gairebé un segle i mig després de la fundació de Damm, un dels hereus de la nissaga liderarà els dos propers anys Barcelona Global, el lobby empresarial que persegueix la captació d’inversions i la retenció de talent d’impacte a la ciutat. Ramon Agenjo agafa el relleu de Maite Barrera (Bluecap) en la presidència, per la qual han passat Aurora Catà (consellera del Sabadell i Repsol), Joaquim Coello (expresident d’Applus i del Port de Barcelona), Emilio Cuatrecasas (Cuatrecasas), Pau Guardans (Unico Hotels), Marian Puig (Puig), Maria Reig (Reig) i Gonzalo Rodés (Havas i Aldea Ventures).

En aquesta nova etapa, Agenjo comptarà amb una comissió executiva integrada per “20 persones brillants que m’ajudaran”, segons va dir en la seva presentació, entre els quals destaquen els quatre vicepresidents: Michael Blackman (ISE), Carmina Ganyet (Colonial) Jaume Oliu Barton (Harvest Capital Management, és fill del president de Banc Sabadell) i Daniel Puig Guasch (del grup de perfumeria Puig, és germà del president), a banda de vocals com Sergi Ferrer-Salat (Ferrer), Ana Vallés (Sorigué), Sergi Loughney (Fundació La Caixa), Òscar Pierre (Glovo) o Eloi Planes (Fluidra).