Els productors de cava, agrupats sota la Denominació d'Origen Cava, ha tancat el 2022 amb un rècord de vendes, en assolir els 249 milions d'ampolles venudes, un 4,5% més que el 2021, i amb una facturació de 2.192 milions d'euros, un 15% més. Es tracta de les millors xifres aconseguides en la seva història, segons han anunciat aquest dijous en una roda de premsa a Barcelona.
El president de la D.O. Cava, Javier Pagés, ha donat a conèixer aquest dijous les xifres de tancament de 2022, un any "molt positiu" en què s'han superat els pronòstics llançats per ell mateix al desembre, quan va augurar un creixement del 3% en vendes. Així, el 2022 ha confirmat la "recuperació" del sector i se suma a un 2021 que ja va registrar un "creixement espectacular", amb xifres superiors a les de prepandèmia.
Les ampolles expedides -és a dir, ja amb bolla posada, però no necessàriament venudes- també han assolit un rècord, en situar-se en els 254 milions d'ampolles, si bé en aquest cas el creixement és del 0,69%. Les exportacions representen el 69 % del total de vendes i els principals països consumidors són Alemanya, els Estats Units, Bèlgica, el Regne Unit i Suècia, que es posiciona entre els cinc primers classificats en registrar un augment superior al 35%.
El mercat espanyol suposa el 31% de les vendes
Altres territoris que creixen amb força són Suïssa (50%), el Brasil (24,3%), Estònia (22,1%) i Lituània (21,9%), si bé la llista de mercats assoleix els 150 països. El mercat espanyol (31% del total de vendes) també s'ha comportat "millor de l'esperat", en créixer un 13,5 % principalment pel canal d'hostaleria (un 30% més en volum), coincidint amb la recuperació del turisme i la restauració després d'un 2021 encara condicionat per la covid-19.
Pagés també ha subratllat que el cava és l'únic escumós que ha crescut en volum al canal d'alimentació a Espanya. Ha afirmat que "el cava és molt acceptat a tot el món" i que això fa que s'abastin vendes rècord malgrat les "condicions molt volàtils" de l'economia mundial: la incertesa bancària, els elevats preus de l'energia o els problemes de subministrament de matèries primeres després de la invasió russa d'Ucraïna.
Preguntat pels pronòstics de 2023 davant de la sequera a Catalunya, Pagés s'ha mostrat positiu i ha assegurat que "anirà bé", encara que no ha volgut donar xifres de previsions per prudència. Així mateix, ha avisat que la sequera suposa una amenaça per al sector, que haurà d'acostumar-se als efectes del canvi climàtic, i ha advocat per trobar solucions com "apostar per varietats que necessiten menys aigua".