L'empresa tecnològica especialitzada en la lluita contra la pirateria en línia Red Points ha tornat la seva seu social a Catalunya, concretament a Barcelona, després de sis anys a Pamplona, segons el Butlletí Oficial del Registre Mercantil (Borme) d'aquest dimarts. La notícia s'ha sabut una setmana després de conèixer-se que el pacte entre PSOE i Junts per investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol esmenta la tornada a Catalunya de la seu social de les empreses que van canviar la seva ubicació en els últims anys. Tanmateix, la decisió de Red Points és anterior a aquest acord i es va formalitzar a primers de mes al Registre Mercantil.

Frau, falsificacions i pirateria

La companyia, que va néixer fa aproximadament una dècada amb l'objectiu de protegir continguts i marques contra la pirateria i les falsificacions a internet, va assolir la rendibilitat a finals de setembre i preveu tancar l'any amb Ebitda positiu. Laura Urquizu, sòcia i consellera delegada de l'empresa barcelonina, va explicar que l'any passat el negoci va fer un canvi de rumb i els socis van apostar per guanyar diners. "Al final una start-up és un experiment, és una idea que es posa en pràctica i nosaltres vam veure que ja no érem un experiment. Vam decidir aparcar el creixement i vam anar a buscar retorn, que ja hem aconseguit." Com ho vau fer? "El truc va ser començar a mesurar cada euro que invertíem i el retorn que ens donava", va postil·lar l'empresària.

Sobre si era en el full de ruta el break even i la posterior rendibilitat, Urquizu va aclarir que fa un any i mig, aproximadament, ningú no en parlava i va afegir que fins i tot era "cutre" pronunciar la paraula rendibilitat. Tanmateix, la crisi del coronavirus, la guerra a Ucraïna i les pujades de tipus van provocar una frenada en les valoracions, que van obligar a "replantejar-se l'ecosistema". "Som rendibles des de setembre i això et dona moltes alegries", va argumentar la directiva.

Segmentació del negoci

Laura Urquizu va conèixer els seus socis a començaments de 2014, fa pràcticament una dècada, encara que l'empresa es va fundar dos anys abans. Anteriorment, havia estat dirigint equips tecnològics que es dedicaven a la transformació digital i a l'automatització de processos. Va portar endavant el primer fons de start-ups en capital llavor el 2007 a Espanya. "Aquí hi havia empreses interessants, però faltava la pota d'inversió", va matisar fa un parell de mesos. "Vaig assessorar grups d'inversió i al final ho vaig deixar tot i me'n vaig anar a l'altre costat", va rememorar.

El 2014 Red Points tenia 10 treballadors, però el sector de la pirateria ja estava a l'ordre del dia. Ara compta amb pràcticament 300 empleats, sent el 35% de la plantilla desenvolupadors. Segons la directiva, la clau de l'èxit del negoci és que van saber segmentar el mercat per verticals. "Les falsificacions no han fet res més que créixer, hem vist una tendència més enllà de marketplaces, ara veiem proliferació de webs i perfils falsos. El frau s'ha sofisticat molt amb la intel·ligència artificial i les xarxes socials".

Red Points compte amb oficines a Barcelona, Nova York i a la Xina amb el suport d'ACCIÓ. Un consell per als emprenedors? "Nosaltres mai no hem treballat per a les rondes, hem treballat per al negoci".