El regulador britànic ha llançat un missatge a la banca clar durant la seva ronda de reunions de l'última setmana: "volem veure un mercat més competitiu amb els dipòsits". La FCA (la màxima autoritat financera del país) s'ha citat amb els bancs més grans del Regne Unit per retreure'l que la forta pujada de preus d'hipoteques i crèdits, després de les pujades de tipus (que ja assoleixen el 5%), no es corresponen amb l'escassa remuneració de l'estalvi.
A Espanya també s'està investigant si hi ha un problema de competència, encara que la banca per endavant ho desmenteix. Les associacions de consumidors van ser els primers a posar el crit al cel. "Continuem denunciant que les grans entitats no entrin en batalla pel passiu del client, quan la pujada de tipus no s'ha aturat (ja assoleix el 4%). "No podem entendre que les grans entitats espanyoles continuïn sense remunerar els dipòsits, mentre que s'encareix el finançament i s'actualitzen les hipoteques amb importants pujades per l'euríbor", assenyalava Patricia Suárez, presidenta d'ASUFIN, recentment.
La denúncia es va traslladar fa uns dies a la reunió que va mantenir la ministra d'Economia, Nadia Calviño, amb les associacions d'usuaris i les patronals bancàries. "Des d'Asufin hem posat de manifest la urgència que les grans entitats del nostre país entrin ja en la guerra pels dipòsits, com succeeix als principals països del nostre entorn, com França o Itàlia."
En finalitzar, Calviño va revelar que havia encarregat la CNMC que va estudiar si al nostre país hi ha mancada de competència o quin motiu està portant la banca a retardar tant la remuneració de l'estalvi. Competència ja havia alertat de l'assumpte només uns dies abans. "Em costa pensar que no hi ha bancs que vulguin guanyar quota", va expressar la presidenta de l'organisme, Cani Fernández, qui assegurava que sí que hi ha problemes de competència i a més veu col·lusió tàcita, és a dir, creu que hi ha hagut un acord entre les entitats.
El Banc d'Espanya també ha confirmat en diversos informes que el sector financer espanyol va molt més retardat que els europeus en la guerra del passiu, perquè només els bancs digitals o de mida mitjana han llançat dipòsits, mentre que CaixaBank, Santander, BBVA, Sabadell, Bankinter i Unicaja, els sis bancs més grans del país, que a més cotitzen a la Borsa espanyola, no han mogut fitxa.
El mateix Banc Central Europeu també va haver de recordar en un encontre en presència de banquers que, les pujades de tipus que estan duent a terme (vuit des de juliol del 2022) s'han de traslladar a l'actiu i al passiu. És a dir, a les hipoteques i préstecs, encarint-los perquè la demanda caigui i es refredi l'economia. Però també als dipòsits, ja que fa anys que els ciutadans no treuen rendibilitat pels estalvis pels tipus negatius.
El Regne Unit qüestiona la banca
"Moltes persones estan sentint la pressió de l'augment dels tipus d'interès i els preus, per la qual cosa és més important que mai que se'ls ofereixin productes d'estalvi justos i competitius", indica la FCA en un comunicat remès després de reunir-se dijous amb HSBC, Lloyds, Barclays i alts executius d'altres bancs del Regne Unit. Només uns dies abans, ho havia fet amb Santander UK, la filial britànica del banc que presideix Ana Botín, com va avançar ON ECONOMIA.
La màxima autoritat financera del Regne Unit creu que la reunió va ser "constructiva", ja que en ella van traslladar "tot el treball que hem estat fent durant diversos mesos per monitorar els mercats d'estalvi i les decisions preses". En l'encontre, expliquen, van retreure als bancs que la seva presa de decisions amb els dipòsits "ha estat lenta".
Tanmateix, la FCA ha observat que des que van començar les denúncies públiques i es va anunciar la convocatòria d'aquesta reunió, els bancs han anat millorant alguns dels seus productes d'estalvi. Tant és així que, el mateix dia de la reunió, Lloyds i HSBC van pujar els dipòsits, segons apunten alguns mitjans britànics. Malgrat això, el regulador vol veure "que el progrés s'acceleri".
"Volem veure un mercat competitiu amb productes bancaris de valor just, i amb bancs que ajudin als consumidors a accedir a ells", destaca la FCA en el comunicat. I en aquest context, les parts es van citar a revisar a finals del mes de juliol els avanços realitzats durant aquest mes amb els productes per remunerar l'estalvi, ja que els mateixos bancs "van reconèixer que necessitaven fer més per ajudar als seus clients a accedir a les millors tarifes". Una vegada avaluïn al juliol si el mercat d'estalvis està progressant segons el previst, la FCA decidirà si fa falta exercir més pressió sobre la banca, indiquen.
A Espanya, Nadia Calviño també es donarà cita amb les associacions bancàries i d'usuaris financers després de l'estiu per avaluar com evoluciona l'oferta de dipòsits. Encara que les eleccions del 23 de juliol poden portar un canvi de Govern i es desconeix qui portarà llavors la cartera d'Economia.