La Comissió del Tresor del Parlament britànic ha demanat explicacions a TSB (Sabadell) i Santander UK sobre per què no estan pagant pels estalvis els seus clients a través de comptes o dipòsits, ara que els tipus d'interès ja assoleixen el 4,5% al Regne Unit. L'esmentada comissió, composta per membres de diferents partits polítics, ha enviat una carta a quatre bancs del país demanant que augmentin la remuneració actual, la qual consideren "una misèria".

En la missiva, el Tresor pregunta a Santander UK, TSB (Sabadell), Nationwide i Virgin Money sobre per què l'interès que paguen per l'estalvi dels seus clients és molt més baix que el tipus d'interès de referència, el que marca el Banc d'Anglaterra, i també pregunta a aquestes entitats si informen els seus clients d'altres alternatives amb la qual treure un rendiment més alt pels seus diners, si els ofereixen les opcions d'estalvi més adequades i els interessos més alts.

La investigació realitzada pel Tresor britànic posa en relleu que aquestes quatre entitats representen una quarta part de tots els comptes bancaris de particulars que hi ha al Regne Unit, segons les dades de l'Autoritat de Conducta Financera (FCA). Per aquesta raó, els parlamentaris i els reguladors han expressat la seva preocupació que la banca minorista no estigui sent tot com de competitiva que hauria de ser.

Segons el Tresor, el compte d'estalvis de Virgin Money ofereix només una remuneració del 0,25%; Santander ofereix un 0,7% i TSB un 0,9%. Si bé Nationwide ofereix l'interès més important, un 1,25%, encara està molt lluny de la taxa fixada pel Banc d'Anglaterra del 4,25% (quan es va realitzar en estudi) que ara ja se situa en el 4,5%.

En un comunicat, la presidenta del Comitè del Tresor, Harriett Baldwin, indica que els clients bancaris han de poder trobar millors ofertes i no les "míseres taxes actuals" que estan pagant les entitats. Recorda també que les pujades de tipus han impulsat els ingressos i marges d'aquests quatre grans bancs minoristes, que fins i tot els han portat a obtenir "guanys extraordinaris" pel que haurien de fer un gir a la seva política comercial.

"Els resultats mostren que els bancs més grans del Regne Unit estan obtenint guanys rècord gràcies als seus estalviadors. En un entorn de tipus d'interès elevats, i amb possibles pujades addicionals per part del Banc d'Anglaterra, els bancs han de fer més per fomentar l'estalvi", comenta.

"Com a Comitè ens agradaria saber per què l'interès que ofereixen aquests bancs pels estalvis són molt més baixos que la taxa basi actual, i si els bancs els diuen als seus clients que hi podria haver millors ofertes disponibles. Ens preocupa que la penalització pugui ser particularment greu per als clients grans o vulnerables que no puguin aprofitar les taxes més altes", afegeixen.

Una oficina de TSB, filial del Banc Sabadell, a Londres

Segons apunten diferents mitjans britànics, Nationwide va respondre públicament a la missiva defensant que "sí que ofereixen una gamma sòlida i competitiva de productes d'estalvi" i que a més, continuen compromesos amb pagar els millors interessos que puguin pagar de manera sostenible. "En els últims mesos, la nostra taxa de dipòsit mitjana ha estat almenys un 42% més alta que la mitjana del mercat", asseguren.

Des de Virgin Money defensen també que ja ofereixen "una àmplia gamma de comptes d'estalvis" i que han realitzat "augments regulars" en la remuneració de l'estalvi per garantir que ofereixen "opcions competitives i líders al mercat". Mentre que TSB, la filial britànica de Banc Sabadell i Santander UK encara no s'han pronunciat.

Els clients també demanen explicacions a Espanya

A Espanya, l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin) denunciava aquest mateix dilluns que les grans entitats no hagin entrat en la guerra del passiu malgrat que la pujada de tipus "no s'ha aturat i ja assoleix el 3,75%". "No podem entendre que les grans entitats espanyoles continuïn sense remunerar els dipòsits, mentre que s'encareix el finançament i s'actualitzen les hipoteques amb importants pujades per l'euríbor", assenyala la presidenta de l'Associació, Patricia Suárez, en un comunicat.

Suárez recorda que el nostre país "se situa a la cola en remuneració de dipòsits" davant els països del nostre entorn. La mitjana en la zona euro se situa en el 2,09%, segons les últimes dades del Banc Central Europeu, mentre que al nostre país descendeix l'1,36%. Al contrari, França remunera els dipòsits al 2,83%, de mitjana; Itàlia, al 2,82%, i Bèlgica, al 2,48%.

"L'única alternativa que queda a l'estalviador espanyol conservador que mostra preferència per un vehicle sense risc ni complexitat, com és el dipòsit, és acudir a entitats de petit gran; foranes, que en bona part no tenen ni sucursal al nostre país, o fer-ho a través del canal en línia".

El Banc d'Espanya també ha posat en relleu en diverses ocasions que el nostre país és el que menys està pagant pels estalvis a Europa. Al seu informe anual -presentat fa només uns dies- va confirmar que la banca espanyola no està traslladant les pujades de tipus d'interès als dipòsits al mateix ritme que pugen els tipus, ni al mateix ritme que ho fan a Europa. Ja que a determinats països la translació ha estat completa i aquí amb prou feines del 0,5%.