La Securities and Exchange Commission (SEC), el regulador dels mercats de Wall Street, ha conclòs després de 10 mesos d'investigació que no hi va haver manipulació de mercat en l'atac baixista que Gotham City Research va llançar contra Grifols. Així, el regulador dels Estats Units ha escrit a Gotham i al seu braç inversor General Industrial Partners (GIP) per dir-los que no té "intenció de recomanar" l'inici d'una actuació sancionadora contra aquestes firmes, després de finalitzar la investigació, segons Bloomberg.

Tanmateix, la SEC recorda que aquest avís "no ha de ser interpretat de cap manera com que les parts han estat exonerades o que no hi haurà al final una actuació que resulti de la investigació" del departament sancionador. D'aquesta manera, el supervisor es protegeix davant de la possibilitat que apareguin noves dades que revelin alguna operativa irregular per part de Gotham.

La CNMV veu indicis de manipulació

El president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Rodrigo Buenaventura, ha defensat aquest dijous l'actuació de la institució en el cas de Gotham i Grifols després que el seu homòleg als Estats Units, la SEC, hagi decidit arxivar la seva investigació. "A Espanya tenim un règim sobre abús de mercat específic, molt diferent del nord-americà", ha indicat Buenaventura durant la seva intervenció en un acte organitzat pel supervisor dels mercats financers. "Hi ha indicis de conducta que requereixen actuació, i per això s'ha remès en el cas de Gotham les actuacions a la Fiscalia i en consistència amb el nostre reglament d'abús de mercat", ha explicat Buenaventura.

Obertura de l'expedient sancionador

El mes de setembre passat, la CNMV va decidir obrir expedients sancionadors a Gotham i General Industrial Partners (GIP) per manipulació de mercat a les accions de Grifols i per incomplir les previsions del Reglament sobre Abús de Mercat en matèria de recomanacions d'inversió. Addicionalment, l'organisme supervisor va traslladar a la Fiscalia tota la informació respecte a la possible conducta manipulativa per part de Gotham i GIP per si hi hagués lloc a l'exercici d'accions penals per possible incompliment de l'article 284 del Codi Penal.

Així mateix, fa un parell de setmanes el jutge de l'Audiència Nacional José Luis Calama va admetre una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció per investigar Gotham City, a General Industrial Partners LLP (GIP) i alguns dels seus directius per suposadament llançar al mercat financer informació esbiaixada i enganyosa sobre la credibilitat de Grifols. El suposat objectiu de Gotham City era "induir els seus inversors a vendre les accions de la farmacèutica, que cotitza a la borsa espanyola i forma part d'Ibex-35, provocant-li una caiguda del preu".

Origen de l'atac

El fons baixista Gotham City Research va ser notícia a començaments d'any quan va publicar un primer informe en el qual qüestionava els comptes de la companyia i l'acusava de maquillar els números i de beneficiar les societats vinculades a la família fundadora. El fabricant d'hemoderivats, que havia tocat màxims de valoració en borsa el febrer de 2020, abans de la irrupció de la covid, va veure com les seves accions es desplomaven un 42%. Davant del terratrèmol borsari, la multinacional va anunciar accions legals contra el fons nord-americà, després de rebutjar totes les acusacions i qualificar-les de "falses". I va presentar una demanda dies després a Nova York contra els directius de Gotham.