La farmacèutica Reig Jofre va guanyar 8,1 milions d'euros el 2022, un 62% més que el 2021, en un any en què es va confirmar la recuperació del mercat d'antibiòtics i la nova planta d'injectables de Barcelona va iniciar la fabricació a escala industrial. Segons ha informat aquest dimarts l'empresa, Reig Jofre va tancar l'any amb 271 milions d'euros d'ingressos, un 15% més, gràcies a la recuperació de la venda d'antibiòtics, la nova capacitat de fabricació disponible a la nova planta, el creixement als productes Consumer Healthcare i més ingressos de la nova filial de Polònia. L'ebitda registrat el 2022 es va situar en 30,4 milions, un 11% més, i representa una ràtio de l'11,2% sobre vendes. Mentrestant, el deute financer net es redueix fins als 62,3 milions d'euros, des de 69 milions d'euros al tancament de l'any anterior.
La farmacèutica ha destacat que el 47% de les vendes es van generar als mercats internacionals, amb un creixement anual del 25%. La raó: la demanda en l'àrea de productes hospitalaris de Pharmaceutical Technologies (el 62% del total) i el creixement aportat per la nova filial de Reig Jofre a Polònia, i el bon comportament de la marca Forte Pharma, en la divisió de productes per a la cura personal, que té un pes significatiu a França i el Benelux, mercats que concentren el 75% de les vendes d'aquests articles. Mentrestant, Espanya amb un increment de les vendes del 12% segueix sent el principal mercat de la companyia i li aporta el 44% del negoci. Les vendes a la resta de països, que representen el 9% dels ingressos, baixen un 13% després de la punta de demanda que van representar els medicaments essencials vinculats a la pandèmia durant els anys anteriors.
L'evolució registrada en l'últim exercici es preveu que es mantingui al llarg d'aquest any, segons la companyia, gràcies a la utilització progressiva de la nova capacitat de fabricació, les estratègies de desenvolupament internacional, la consolidació de nous llançaments i el creixement inorgànic potencial, malgrat que la companyia haurà d'afrontar increments de costos de materials i energia. La pressió dels costos ha estat determinant en la negativa evolució dels marges brut de Reig Jofre, durant 2022. Així doncs, el marge brut se situa en el 58% el 2022 (61% el 2021), a causa del pes més gran de la venda de productes amb menor rendibilitat (antibiòtics), els costos de materials en la fase inicial de la nova planta, i la pressió en els costos de matèries primeres i altres components de fabricació.
Les despeses per retribucions a empleats creixen un 10%, a causa del reforçament de xarxes comercials, especialment en l'àmbit internacional i al nivell d'activitat industrial més gran. Les altres despeses d'explotació creixen un 6%, a causa de costos associats a la nova planta i més volum de fabricació.
En l'àmbit industrial, el grup ha mantingut unes inversions de 13,4 milions durant 2022, i ha posat en marxa a través de la seva filial sueca Bioglan, la nova línia a la planta per a fabricació d'un producte contra el Parkinson, després de l’acord que va tancar amb la multinacional STADA per fabricar un producte d’última generació, amb una inversió de prop de quatre milions d’euros. El producte es distribueix actualment a Alemanya, Àustria i Eslovènia, amb llançaments en mercats europeus addicionals i determinats mercats internacionals. Pel que fa a la resta d'inversions, una part s'ha destinat a les millores de les plantes de Toledo i Sant Joan Despí (Barcelona).
El compte de resultats de la farmacèutica Reig Jofre, empresa cotitzada en el mercat continu de la borsa espanyola, recull un ingrés d'1,5 milions d’euros per la integració del benefici obtingut per Syna Therapeutics, empresa participada per Reig Jofre i LeanBio al 50%, per l'acord de codesenvolupament i llicència aconseguit per a un producte biosimilar en desenvolupament. A finals de l’any passat, transcorreguts quatre anys de la seva constitució, Syna Therapeutics va signar un acord de llicència exclusiva amb Intas Pharmaceuticals Ltd. (“Intas”) i la seva filial Accord Healthcare per a la comercialització a tot el món del seu medicament biosimilar.
Pel que fa a la gamma de productes, la cotitzada catalana ha llançat al mercat un vernís medicamentós per a l'onicomicosi (infecció micòtica de les ungles) desenvolupat per l'equip d'innovació, fabricat a la planta de Barcelona amb la nova tecnologia d'alliberament transungueal patentat Ciclotech. El nou producte és el resultat de la innovació col·laborativa publicoprivada entre els equips de Reig Jofre i el departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica de la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC). El nom comercial és DexULac, es va llançar inicialment a Espanya a través de la seva xarxa especialitzada de representants mèdics, si bé està previst que sigui comercialitzat aviat per les seves filials a Europa, i mitjançant acords de llicència i distribució per la seva xarxa de business partners, a la resta dels mercats internacionals.