Els banquers coincideixen, la pujada de tipus d'interès els ha ajudat a millorar la seva rendibilitat aquest any. En algunes entitats fins i tot han assolit xifres rècord i en altres, xifres no vistes en més d'una dècada. Però aquesta rendibilitat no es podrà mantenir en el temps, encara menys, quan el nou govern espanyol ha advertit que farà permanent l'impost a la banca. I a més, aquesta rendibilitat continua estant per sota del cost de capital, que és el que castiguen els inversors en borsa. El sector reconeix, i ha insistit molt en els darrers dies, que la rendibilitat és la seva assignatura pendent i es posa com a repte millorar-la. Tret de Bankinter, que a més de tenir el ROE més gran i estar per sobre del cost de capital, creu que les seves xifres són sostenibles.
Bankinter ha estat, de fet, el banc més rendible d'Espanya en l'última dècada. L'entitat ha tancat setembre amb una rendibilitat sobre recursos propis (ROE) del 17,11%, la més alta de la seva història i també, la més alta del sector. Ja l'any passat va tancar l'exercici amb una rendibilitat del 12%, que és la xifra a la qual han arribat ara CaixaBank (11,9%) i Santander (11,75%). Més allunyats s'han quedat Sabadell (9,55%) i Unicaja (5%).
Des de 2015, la rendibilitat del banc que dirigeix María Dolores Dancausa ha superat sempre el 10%. Tan sols en l'exercici 2020 va baixar al 7% a conseqüència de les milionàries provisions que va haver de fer per la pandèmia. Malgrat això, les xifres van ser molt més baixes entre els seus competidors, ja que el ROE de Santander d'aquell any, per exemple, va baixar al 2% i el de Sabadell, al 0,02%.
Es pot dir que Bankinter s'ha desmarcat sempre de la resta del sector en rendibilitat, així que aquest any, que la pujada de tipus ha remat a favor del sector financer, supera folgadament el cost del capital. Una cosa que també s'ha vist reflectida en borsa, ja que se situa com l'únic banc que no ha perdut accionistes, de fet, ha guanyat gairebé 7.300 des de començament d'any i ja supera els 62.000, una xifra no vista en vuit anys. Santander, tanmateix, n'ha perdut uns 200.000 des que va començar l'any.
"Continuem creixent en rendibilitat. Hem tingut un 17% de retorn al capital i treballarem per continuar en aquests nivells, entre el 15% i el 17%", assegurava la consellera delegada de Bankinter en un encontre del sector financer fa uns dies. La CEO entén que aquest és el motiu que siguin l'únic banc que ha aconseguit que el valor de la seva acció (cotitza per sobre dels 6 euros) sigui per sobre del valor en llibres. "Vull pensar que els inversors confien en el valor de l'acció per la rendibilitat i la política de dividends", agregava.
Després de Bankinter, el banc amb més rendibilitat és BBVA. El seu ROE va assolir al setembre el 16,3% després que l'any passat ja superés el 14%. El banc porta set anys una rendibilitat propera al 10% o superior, la qual cosa el situa (igual com Bankinter) entre els bancs més rendibles d'Europa. Tanmateix, l'entitat continua cotitzant per sota del seu valor comptable, per això, han posat en marxa diverses recompres d'accions en els últims anys, l'última, de 1.000 milions d'euros ha rebut llum verda del Banc Central Europeu (BCE) fa només un mes.
El BCE diu que la rendibilitat del 2023 és un miratge
El vicepresident del BCE, Luis de Guindos, també ha reconegut en els últims dies que la rendibilitat de la banca espanyola ha millorat clarament aquest any, però creu que no es podrà sostenir el 2024, un any on el balanç de les entitats es veurà impactat per l'increment dels costos de finançament, la remuneració dels dipòsits, una menor demanda de crèdit, un repunt de la morositat i una desacceleració econòmica, com la que ja ha començat a produir-se en l'últim trimestre. Mentre que s'ha obert la porta a fer permanent l'impost a la banca. "Potser estem assistint a un cert efecte miratge en relació amb la millora en la rendibilitat dels bancs", ha indicat en diverses ocasions.
El conseller delegat de CaixaBank, el banc més gran del país, reconeix que aquest exercici han tingut una "millora important" de la rendibilitat com a conseqüència "immediata" de la millora dels tipus d'interès i els resultats. I inclús qüestionava "si és sostenible o no", ja que conviu amb una realitat i és que les cotitzacions borsàries no estan acompanyant als bancs, la qual cosa podria ser un indicatiu que els inversors no confien que es podrà mantenir en el temps.
"La realitat és que la banca és altament rendible, però cotitza amb múltiples baixos", comentava Gonzalo Gortázar recentment en un encontre del sector. Malgrat això, el CEO del banc català creu que sí que poden mantenir la rendibilitat, encara que per a això han de reduir el cost del capital. I en aquest sentit creu que s'haurien de mitigar alguns riscos, com els normatius, perquè incrementa l'esmentat cost del capital.
Ja en la presentació de resultats, Gonzalo Gortázar va recordar que abans de la crisi financera, CaixaBank tenia un ROE del 17% molt superior a l'actual, que encara que ha millorat respecte als últims anys, fins a l'11,9% assolit a tancament de setembre, "no és rècord i continua sent baixa" respecte a 2008. Per la qual cosa també ha assumit el compromís de millorar-la i mantenir-la en el temps.