Les energies renovables baten rècords històrics a Espanya i ja representen més de la meitat de l'electricitat que es consumeix al país, amb una quota del 50,8% del mix nacional el 2023 davant el 42,2% el 2022, segons les dades que ha compartit aquest dimarts el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Aquesta producció energètica equival a 135.000 gigawatts-hora (GWh) de generació verda davant els 116.695 GWh del passat exercici, marcant també un màxim històric, van agregar les fonts.
Després de conèixer-se aquestes dades, la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha comentat que encara que queden "reptes pendents", la contribució a la transformació del sistema europeu "és evident i fonamental". Entre aquests reptes, Ribera ha esmentat la necessitat de treballar en l'emmagatzemament o en l'eòlica offshore o marina.
En un vídeo compartit pel Ministeri a la xarxa social X, Ribera ha repassat els avanços de la presidència espanyola al sector, entre els quals ha destacat la reforma del mercat elèctric, la regulació sobre les emissions de metà, l'eficiència energètica en edificis o la Llei de matèries primeres, segons recull Europa Press.
Espanya es va marcar l'objectiu original d'assolir una generació renovable del 74% el 2030, fita que en l'última actualització del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC), que incorpora noves lleis aprovades a escala comunitària, s'eleva fins al 81% del consum elèctric al final de la dècada, la qual cosa suposaria un 48% sobre el total d'energia consumida.
"Continuem progressant en quota, però hem d'incorporar emmagatzemament, hem d'incorporar l'eòlica offshore (marina), moltes coses sobre les quals encara ens queden reptes pendents", afegeix Ribera en el vídeo a X (abans Twitter).
La dada d'electricitat verda, liderat per l'energia eòlica seguida de la fotovoltaica, es coneix coincidint amb l'últim Consell de Ministres europeus d'Energia de l'any a Brussel·les, on s'analitzarà, entre altres punts, la projecció climàtica dels països de la UE en funció dels plans nacionals integrats d'energia i clima analitzats per la Comissió Europea, recorda EFE.
L'Executiu comunitari conclou en la seva anàlisi -dels 21 països que han lliurat els seus plans a temps- que la Unió Europea només reduiria les seves emissions el 2030 en un 51% respecte a 1990, i no "almenys un 55%" com obliga la Llei de Clima de la UE. "Europa ha de fer-ho bé. No pot permetre's el luxe de no fer-ho bé. Ha de fer-ho bé no només pels compromisos internacionals assumits i reforçats en la COP de Dubai se'l deu a la seva indústria, se'l deu als seus ciutadans de matí i demà passat", va declarar a la premsa Ribera.
Segons l'anàlisi de la Comissió, Espanya compliria folgadament el seu objectiu, ja que té assignada una reducció del 37,3% d'emissions de CO₂ el 2030 i, si aplica els seus plans, Brussel·les conclou que arribaria al 44,7%.