L'eòlica marina és el boom renovable pendent a Espanya. Mentre a molts països és ja una realitat, aquí el sector energètic continua pendent que es desenvolupi la legislació, mentre es llancen projectes que ja compten amb mostres d'interès, encara que no es puguin implementar, com passa a la Costa Brava. Per atacar aquest boom, Repsol s'ha buscat un soci: el gegant francès EDF.
La companyia espanyola ha anunciat que ha arribat a un acord "estratègic" d'exclusivitat amb EDF Renowables per "unir les seves forces de cara a futures licitacions d'eòlica marina a Espanya i Portugal, ja que la Península Ibèrica ofereix importants oportunitats de creixement." L'acord de Repsol amb l'empresa pública francesa no concreta la inversió que suposarà, ja que dependrà dels projectes que es llancin i que aconsegueixi guanyar l'aliança.
L'energètica que presideix Antoni Brufau ha destacat la seva aposta per les renovables, que són "un dels pilars estratègics del procés de transició energètica" de l'empresa. En el seu pla estratègic fins al 2027, Repsol s'ha posat l'objectiu d'invertir entre 3.000 i 4.000 milions d'euros fins al 2027, amb una potència instal·lada renovable d'entre 9.000 i 10.000 MW, dels quals la meitat seran a la Península Ibèrica.
En eòlica marina, Repsol té un paper encara modest. La companyia participa a WindFloat Atlantic, un projecte a la costa atlàntica portuguesa del que també formen part Ocean Winds (joint venture de la francesa Engie i la lusitana EDP) i Principle Power, i pel que li toquen 3 MW.
Per créixer en eòlica marina, un sector que es troba en una fase més inicial, ha elegit una de les grans de les renovables, amb molta experiència en eòlica i solar, com EDF Renewables, que a finals de l'any passat comptava amb una capacitat instada de més de 21 GW sumant ambdues tecnologies.
EDF "compta amb més de 10 anys d'experiència en energia eòlica marina, amb una presència acreditada a Europa, bressol de l'energia eòlica marina, i és també una de les pioneres en la tecnologia flotant", ha destacat l'empresa espanyola que dirigeix Josu Jon Imaz en un comunicat conjunt, en el qual també ha subratllat que l'empresa gal·la "desenvolupa, construeix i explota" els projectes renovables, per la qual cosa actua a tota la cadena de valor.
La transició de Repsol
El negoci de carburants continua sent el més important per a Repsol, que té més de 4.500 estacions de servei, però la seva aposta per les renovables l'ha portat ja a comptar amb una capacitat instal·lada de 3.000 MW a Espanya, els Estats Units i Xile, que preveu triplicar en tres anys. EDF té més experiència produint energia verda i és en mercats com el Brasil, la Xina, l'Índia, Sud-àfrica i l'Orient Mitjà.
El director general de Generació Baixa en Carboni de Repsol, João Costeira, ha celebrat l'aliança entre "dues de les companyies energètiques més importants d'Europa", perquè "posa de manifest l'interès del sector per explorar les oportunitats de generació d'energia renovable que brindarà l'eòlica marina a Espanya i Portugal, quan el marc regulatori d'ambdós països estigui definit." Béatrice Buffon, presidenta i CEO d'EDF Renewables, s'ha mostrat "encantada" de firmar l'acord.