El malestar s'estén al sector energètic per la solució que s'ha donat a l'"impuestazo" de les empreses energètiques que previsiblement serà ampliat durant el proper any 2025, segons es va aprovar la setmana passada en el Congrés. El sector està aprofitant una jornada muntada per El España/Invertía per deixar patent la seva contrarietat per aquest resultat. El president de Natury i del Club de l'Energia, Francisco Réynes, ha obert la ronda de queixes i advertència|. La següent empreasa ha estat Repsol, possiblement la més combativa contra l'impost en les últims setmanes.

El seu director general de Transició Energètica, Tecnologia, Institucional i adjunt al director executiu, Luis Cabra Dueñas, ha tornat al discurs que les inversions del grup a Espanya estan "en espera" que es resolgui la situació de la possible prolongació de l'impost sobre les energètiques. En el vaiven que ha patit el projecte fiscal, el PSOE va anunciar que no es prorrogaria, però els comptes parlamentaris han obligat el principal partit del govern de coalició a replantejar-se les seves opcions. Així, el directiu ha esmentat, sobre el denominat 'impuestazo', que al final, es tracta d'una "qüestió de realitat econòmica".

"Repsol té uns plans de transició energètica a les seves refineries i al sector de la generació elèctrica renovable mil milionaris en els propers anys. Si una part dels recursos de caixa que generem se'ns n'anirà per la via d'un impost que considerem excessiu i injust, tindrem menys diners per invertir en Espanya, no hi ha cap altra solució, són matemàtiques", ha explicat Cabra. En aquest sentit, el directiu ha detallat que, encara que el compromís d'inversió de l'empresa "en la transició energètica és inequívoc, ha d'esperar a veure com acaba aquesta història del gravamen per veure quins recursos hi ha disponibles i quines són les inversions que pot fer".

El text aprovat en el Congrés declara que es quedaran fora de l'impost les inversions realitzades a Espanya per a la Transició Ecològica, però com ha comentat Réynes en aquest mateix fòrum, caldrà esperar a llegir la lletra petita.

Un procés a mitges

Cabra ha assenyalat que s'ha de ser "crític" amb el que s'ha avançat en el procés de descarbonització, ja que, sota el seu punt de vista, aquest procés s'ha "fet a mitges", deixant de banda la indústria, amb el resultat d'una desindustrialització a Europa que ha deixat enrere la competitivitat.

A més, el directiu ha aprofitat per reivindicar que aquest tipus de qüestions no "haurien d'anar d'ideologies", perquè "es tracta de fer una transició energètica que necessitem tots i fer-la de forma intel·ligent i eficient". En aquesta línia, Cabra ha assenyalat que "les coses es poden fer millor", donant especial importància a la recuperació a Europa de la competitivitat i la indústria. Cabra ha ressaltat que la regulació "no està per establir quines són les solucions de descarbonització que cada sector energètic ha d'aplicar en cada punt del consum o de la producció d'energia, sinó per ser facilitadora de les inversions del sector privat i exigent amb els objectius de descarbonització".

Electrons i combustió

El directiu de Repsol considera que les solucions de descarbonització passen tant per electrons com per molècules. "Hem de facilitar que hi hagi a Europa una estratègia que permeti que es pugui invertir en aquestes noves molècules renovables i es pugui establir aquesta nova cadena de valor. El vehicle elèctric cal promoure'l, com més es promogui, més recarregaran a les instal·lacions en les quals tots estem apostant, però mentrestant, i a llarg termini, encara els combustibles líquids renovables poden ser una solució", ha manifestat el directiu.

D'aquesta manera, Cabra ha ressaltat que el consumidor ha "de tenir opcions per decidir i elegir", i també ha demanat que es promoguin els incentius a la innovació i fiscals per als combustibles renovables, la qual cosa, al seu judici, sumat a altres mesures, facilitaria a Espanya i Europa una transformació industrial que ara mateix "s'està dificultant". No obstant això, ha assenyalat que en dos anys, l'objectiu de l'empresa és a generar entre 9.000 i 10.000 megawatts MW d'elèctrica renovable, tot això captant clients d'electricitat, dels que compten ja amb 2 milions i mig de consumidors.