Repsol negocia per fusionar el seu negoci de petroli i gas al Mar del Nord del Regne Unit amb la britànica Neo Energy, segons va publicar l'agència de notícies Reuters aquest diumenge. L'empresa, preguntada per ON ECONOMIA, no comenta aquestes informacions, que tampoc no han estat publicades en la Comissió Nacional del Mercat de Valors. L'operació permetria la producció de 110.000 barrils per dia, la qual cosa la convertiria en una de les productores més importants de la zona. La mateixa agència informa que Repsol negocia, d'altra banda, una desinversió de 2.000 milions de dòlars als Estats Units mitjançant la venda d'una part minoritària dels seus actius en Eagle Fort, al sud de Texas.

Sempre segons Reuters, la forma i l'abast de la fusió entre Neo Energy i Repsol ha estat discutida en les últimes setmanes i el valor no ha transcendit. Diversos productors del Mar del Nord s'han fusionat i intentat diversificar-se en els últims anys després que el govern britànic imposés impostos extraordinaris arran de la pujada dels preus de l'energia el 2022. La pressió fiscal va portar a les energètiques a mirar cap a altres països i ara, amb les eleccions britàniques en l'horitzó, és Repsol qui mira cap allà, malgrat que el Partit Laborista, favorit en les enquestes, ha anunciat que apujarà els impostos al sector.

Repsol compta amb 11 instal·lacions de producció de cru al Mar del Nord connectades a 48 camps, 38 d'ells operats, i controla dues terminals a terra. La seva filial britànica va passar l'any passat a denominar-se Repsol Resources UK després d'una disputa amb l'empresa xinesa Sinotec, que posseïa un 49% de Repsol Sinopec Resources UK, nom de l'anterior societat.

Pel que fa la venda d'actius als Estats Units, la font citada per Reuters assegura que Scotiabank ja assessora la petroliera en la venda, que busca socis econòmics no operatius, ja que mantindria la participació majoritària i la gestió dels fons. Són transaccions, en tot cas, encara en procés i sense confirmar.