Repsol, com a nou accionista únic, mantindrà la marca Petrocat a Catalunya. El grup petroquímic que controla la totalitat de la companyia gestionarà sota la mateixa ensenya la xarxa de gasolineres repartida pel territori català, amb especial presència a la província de Barcelona. El grup que presideix Antonio Brufau no preveu alterar l'ADN de la marca que, fins al mes de maig passat, tenia un 5,06% del capital en mans del Govern català, a través de l'empresa pública Avançsa, segons fonts de la companyia.

La plena gestió de Repsol no distarà gaire de les responsabilitats que ja exercia el grup des que, el 2014, va obtenir el control del 90% de Petrocat, deixant un 10% en poder de la Generalitat, però posteriorment va arribar al 94,94%. Com a administrador únic, la petroquímica seguirà analitzant les necessitats el mercat català i vetllarà per l'adequació de la xarxa de 41 estacions de servei Petrocat, 10 de les quals són en ports esportius (quatre a la província de Barcelona, tres en la de Girona i els tres restants en la de Tarragona). Una altra part del negoci de Petrocat prové de la venda directa de gasoil per a calefacció a particulars, que subministra des de 20 centres de distribució (14 de propis i sis de distribuïdors oficials). La xarxa de Petrocat forma part de les 376 estacions de serveis que Repsol té a Catalunya, més de la meitat de les quals són a Barcelona i la seva àrea d'influència. En l'actualitat, el grup està examinant la xarxa i les seves ubicacions, però tot apunta que no realitzarà canvis substancials en la seva estructura, almenys a curt termini, segons indiquen les mateixes fonts. La plantilla de Petrocat està composta per uns 220 treballadors, amb dades de l'exercici de 2021.

Amb l'operació de compra del percentatge de la Generalitat -per la qual podria haver pagat uns 700.000 euros-, Repsol s'apropia d'una empresa que va facturar 186 milions d'euros el 2021 -les últimes dades disponibles-, amb un increment del 26,7% sobre 2020, però va registrar un descens del 45% en els guanys que per tercer any consecutiu van ser positives, però que es van quedar en gairebé 624.000 euros. L'ebitda es va situar en 2,28 milions el 2021, per sota dels 3,24 milions de l'any precedent, mentre que la ràtio d'endeutament es va reduir al 36,24%. El volum de negoci actual queda lluny dels millors anys de la companyia, quan el 2018 va arribar a facturar 260 milions d'euros.

L'empresa Petrocat (Societat Catalana de Petrolis) participa en el sector energètic des que la Generalitat la va constituir el 1987 com a empresa pública, per tal de distribuir i comercialitzar tota mena de productes petrolífers i els seus derivats a tot el territori català. No obstant això, el 1995, va decidir vendre la companyia a parts iguals a Repsol i Cepsa, i quedar-se amb el control d'un 10%. Aquesta estructura accionarial es va mantenir fins que, el 2014, Repsol va adquirir les accions de Cepsa, en un moment complex per a la marca que declarava pèrdues de vuit milions d'euros. L'operació va passar factura a la dimensió de Petrocat, ja que l'autoritat de la competència va obligar a vendre 23 de les 59 estacions de servei que operaven amb aquesta ensenya. El Govern, aleshores dirigit per Artur Mas, va mantenir la participació minoritària perquè la marca no desaparegués.