Repsol ha posat el turbo en la seva transició cap a energies renovables. La companyia petroliera ha assolit ja els 2.300 megawatts (MW) renovables operatius al món, accelerant així cap als seus objectius en energies 'verdes' i la seva aposta per ser un operador rellevant en aquest mercat.
L'energètica que presideix Antonio Brufau s'apropa així ja a la seva meta de 2.700 MW renovables operatius per a aquest final d'any, després d'haver tancat l'exercici 2022 amb un total de 1.900 MW. D'aquesta xifra total de projectes renovables en marxa que aglutina ja la companyia, gairebé 2.000 MW es localitzen a Espanya.
En aquest sentit, la multienergètica ha vingut accelerant en els últims anys les seves ambicions en energies renovables, diversificant a més tecnològiques i la presència geogràfica de la seva cartera de projectes, ja que es tracta d'un dels pilars de l'estratègia del grup.
Negoci diversificat
Així, Repsol ha desenvolupat un negoci renovable, diversificat geogràficament amb presència en països, a més d'Espanya, com Itàlia, Xile, Portugal i els Estats Units. En el seu 'full de ruta' 2021-2025, que la companyia preveu actualitzar en el primer trimestre de l'any que ve, les metes de l'energètica passen actualment per assolir els 6.000 MW de capacitat instal·lada de generació renovable en 2025 i els 20.000 MW el 2030.
L'empresa dirigida per Josu Jon Imaz ha vingut enfilant aquests objectius en els últims temps amb passos com la compra d'Asterion Energies, amb una cartera de 7.700 MW d'actius renovables en desenvolupament -4.900 MW de solar fotovoltaica i 2.800 MW de generació eòlica- ubicats principalment a Espanya i Itàlia, o la incorporació de 250 MW d'actius renovables a Espanya després d'assolir un acord amb el promotor ABO Wind per a la compra de tres parcs eòlics (150 MW) i dues plantes solars (100 MW) en avançat estat de desenvolupament.
A tot això, ha sumat la posada en marxa de projectes renovables en desenvolupament a Itàlia i de noves instal·lacions a Espanya, els Estats Units i Xile. En total, Repsol compta ja amb una cartera global d'energies renovables d'aquests 2.300 MW en operació, uns 3.000 MW en construcció i una cartera de projectes en diferents fases de desenvolupament a Espanya, els Estats Units, Xile i Itàlia.
A més, per potenciar el creixement de la seva àrea de negoci renovable, el grup ha forjat aliances, entre les quals destaquen l'associació amb Credit Agricole Assurances i EIP, operació que va valorar Repsol Renovables en 4.300 milions d'euros en 2022, i la incorporació de socis com Pontegadea i The Renewables Infrastructure Group (TRIG) en actius solars i eòlics, que han validat el model de negoci de Repsol Renovables.
Forta aposta pels EUA
La forta aposta de Repsol per les renovables també es trasllada als Estats Units, un mercat en el qual va entrar el 2021 amb la compra del 40% d'Hecate Energy -firma especialitzada en el desenvolupament de projectes solars fotovoltaics i de bateries per a l'emmagatzemament d'energia i que compta amb una cartera de projectes de més de 40.000 MW-. La companyia opera ja 245 MW al país.
Per seguir amb aquest impuls en energies 'verdes' als Estats Units, el mes de setembre passat també va entrar en el negoci eòlic terrestre del país amb l'adquisició de ConnectGen per 768 milions de dòlars (uns 715 milions d'euros). Tots aquests moviments dins del negoci de les renovables li han permès al grup energètic construir una cartera d'actius renovables de 60 GW.