Els caves valencians encaren la campanya de Nadal amb eufòria. S’acaben d’imposar en els tribunals al Consell Regulador del Cava, dominat pels catalans, per poder etiquetar les seves ampolles amb la submarca “Cava de Requena”, però, en realitat, els seus cellers més coneguts creixen per sota de la mitjana de la Denominació d’Origen Cava que aplega el conjunt dels escumosos que es produeixen a l’Estat.
Així, Pago de Tharsys va facturar l’any passat 3,73 milions d’euros, un 7,8% més que en l’exercici anterior; Chozas Carrascal, 2,75 milions, un 9,67% més; i Tantum Ergo, 2,28 milions, un 12,25% més, creixements que estan per sota del 15% de mitjana en que ho va fer el conjunt de la DO Cava. Aquesta reuneix els productors de Catalunya, Extremadura, Aragó, La Rioja, País Basc, Navarra i els del municipi valencià de Requena.
Amb molta diferència, el primer productor de cava valencià és Marevia, propietat de les germanes Hevia Ferrer, accionistes de Freixenet fins que el 2018 es van vendre la seva participació a la alemanya Henkell. Encara no es poden consultar els comptes de Cavas Marevia del 2022, però un any abans van facturar 16,88 milions d’euros, un 14,73% més que el 2020, quan tots els cellers es van veure greument afectats per la pandèmia de la Covid-19.
Marevia, de les germanes Hevia Ferrer, exaccionistes de Freixenet, exerceix l’hegemonia del cava valencià
Cavas Marevia, anteriorment anomenada Unión Vinícola del Este, exerceix l’hegemonia del cava valencià. La seva marca més coneguda és Vega Medien. És propietat al 100% de les germanes Agustina, Montserrat i Carmen Hevia Ferrer des que, a finals de 2019, van comprar la participació del seu germà Enrique –ficat en altres negocis, fins i tot en camps de golf– i dels seus cosins Ferrer i Bonet, entre els quals hi ha José Luis Bonet, president d’honor de Freixenet.
El cava valencià s’ha vist beneficiat pel conflicte polític català per augmentar les seves vendes a l’Estat si bé la seva producció és reduïda i limitada al municipi de Requena. L’any passat van comercialitzar 13 milions d’ampolles, quan en el conjunt de la DO Cava es va arribar als 249 milions. Asseguren que podrien arribar als 30 milions d’unitats. Alguns, com Tantum Ergo, presumeixen sovint de no poder atendre les comandes perquè han exhaurit les existències. Per aquest motiu, els productors de Requena reclamen una ampliació de les hectàrees de conreu de vinya.
Els productors valencians s’han imposat repetidament al Consell Regulador del Cava en el Tribunal Suprem
Són pocs però han aconseguit imposar-se en els tribunals al Consell Regulador del Cava que presideix Javier Pagés. A finals de novembre, la sala del contenciós del Tribunal Suprem va rebutjar el recurs del Consell Regulador per evitar que etiquetessin amb la submarca “Cava de Requena”. Argumentaven que aquesta denominació crea confusió amb la denominació de vins Utiel-Requena. A finals de 2022, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ja va donar la raó als productors valencians i, ara, el Suprem ha confirmat la sentència. Molt abans d’aquest plet, els valencians també van guanyar en el Suprem que se’ls inclogués dins de la DO Cava.
A la imatge superior, el conseller d'Agricultura de la Generalitat Valencina, José Luis Aguirre, de Vox, brinda amb representants del celler Pago de Tharsys per la sentència del Suprem. Va indicar que animarà les vendes aquest Nadal.
En les eleccions al Consell Regulador del juliol de l'any passat, la candidatura conjunta de productors de Requena (València) i Almendralejo (Badajoz) van aconseguir per primera vegada un representant, l’advocat Fernando Medina, que va ser l’impulsor de diversos recursos contra las decisions d’aquest organisme. També és conseller de Dominio de la Vega.
A banda de Cavas Marevia, el primer embotellador valencià, els més coneguts són Tantum Ergo –propietat de Bodegas Hispano Suizas, presidida per l’enòleg Rafa Navarro–, Pago de Tharsys –fundada per Carlota Súria i Vicente García–, Chozas Carrascal –propietat de la parella Julián López i María José Peidro–, Aula –propietat de la cooperativa Coviñas, presidida per José Miguel Medina– i Dominio de la Vega –creada per un grup de professionals liderats per Emilio Expósito fa vint anys–. Dels dos últims cellers, no són consultables encara els comptes de l’any passat.
Com ells mateixos reconeixen, són una “illa” en la DO Cava. Segons les dades exposades el març passat per Javier Pagés, els cavistes de tot l’Estat van batre l’any passat el rècord de vendes amb 249 milions d’ampolles, un 4,5% més, i una facturació de 2.192 milions d’euros, un 15% més. Són els millors resultats històrics, que confirmen que el sector ha superat la crisi provocada pel Covid.