Dels 41 regidors del consistori de Barcelona que encapçala el socialista Jaume Collboni, la major part, un total de 23, ha format part de consells d’administració d’empreses públiques, però només deu han estat socis o consellers de companyies privades. La trajectòria més destacada és la del nou tinent d’alcalde d’Economia, Hisenda i Promoció Econòmica, Jordi Valls, que ha estat al capdavant d’ens públics com Port de Barcelona, Mercabarna i també en la privada com a directiu de Suez.
La grans majoria dels regidors barcelonins ha treballat en alguna etapa de la seva vida laboral en el sector privat. Curiosament, alguns ho han fet en funcions d’alta direcció de companyies privades però vinculades a àmbits públics. Aquest és el cas de la primera tinent d’alcalde, Laia Bonet –que va ser directora adjunta a la presidència d’Aigües Ter-Llobregat quan aquesta concessionària estava controlada per Acciona– o de l’actual regidor de l’oposició Damià Calvet –que va presidir Avancar, desapareguda empresa de carsharing que en els seus inicis va comptar amb participació pública–.
Pel que fa a l’equip de govern, el regidor amb més experiència empresarial és Jordi Valls. Després de ser alcalde de Manresa i conseller de Treball i Indústria de la Generalitat en l’últim govern de Pasqual Maragall, Valls va presidir l’Autoritat Portuària de Barcelona, fet que el va portar als consells d’administració de diverses societats participades, i en els últims dos anys i mig anys ha dirigit Mercabarna. Entre un destí i un altre, va estar deu anys coma CEO de Suez a Llatinoamèrica i director d’Agbar al Regne Unit. I un detall, també ha estat administrador solidari de la immobiliària manresana Calbuco 1313, que ell mateix va liquidar a finals de 2020.
Dos altres regidors del grup socialista han administrat empreses familiars. Aquest és el cas de la segona tinent d’alcalde, Maria Eugènia Gay, coadministradora del despatx d’advocats Gay Rosell & Solano fins que va ser nomenada delegada del govern central a Catalunya el gener de 2022. I també de Lluís Rabell, administrador de Talleres Franco, empresa familiar dedicada als marbres, de Martorell, liquidada el 2011 després d’entrar en concurs de creditors.
La regidora socialista Raquel Gil Eiroa també va passar pel consell d’administració de la desapareguda Quinta de la Salut l’Aliança, en representació de la UGT, sindicat del qual en va ser secretària d’Igualtat, abans que la mútua catalana fos absorbida el 2012 pel grup assegurador valencià Divina.
Pel que fa al grup municipal que lidera Xavier Trias, els regidors amb més incursions en el sector privat són Damià Calvet i Joana Ortega. Si bé el primer ha format part d’un munt consells d’empreses públiques i semipúbliques –sobretot quan va presidir el Port de Barcelona–, va ser, abans de 2011, directiu d’empreses del grup Vertix, la promotora de la família Massot. Fins i tot, va exercir de delegat de Vertix a les Balears. També va ser soci de Dèria Editors i administrador solidari de Volum Tres Estudis Integrals, un gabinet d’arquitectura tècnica -que és la seva formació- de Sant Cugat del Vallès.
Joana Ortega va obrir un parell de negocis després de deixar la vicepresidència i la Conselleria de Governació de la Generalitat l’estiu de 2015, quan Unió Democràtica va abandonar el govern d’Artur Mas. Primer va muntar un showroom de moda italiana per a dona al carrer Tuset, anomenat Sotto Voce, juntament amb l’estilista Rafael del Valle, però va acabar tancant. I també va posar en marxa amb la seva parella, l’advocat Rafael Entrena, E&T Consulting, una consultora especialitzada en polítiques de transparència. Segons l’última declaració de béns que va presentar quan era diputada, va posseir el 45% de Gourmet Aribau SL, la societat que va explotar el restaurant Canela, en el número 16 del carrer Aribau, un establiment que va mantenir un llarg conflicte amb els veïns de la finca per sorolls, fums i olors. Joana i el seu germà Roger es van vendre aquest negoci el 2017.
Entre els republicans, destaca Eva Baró, que ha ocupat diversos càrrecs tècnics i gerencials en pimes del sector mèdic i de la salut (1998-2015). També va ser administradora solidària de 3D Health Research, una consultora del sector sanitari. I Jordi Coronas va ocupar, abans d’arribar a l’Ajuntament, la direcció general de l’empresa Barcino Solucions Gràfiques.
En l’àmbit privat, el líder del grup popular, Daniel Sirera, va ser administrador únic i director de l’agència Sirera & López Comunicación, del 2009 al 2011, que el mateix va liquidar. El regidor popular Juan Milián Querol ha estat administrador solidari de la consultora West Wing i de l’editorial de llibres sobre política i cultura Episteme –en aquest últim cas, també director– fins el 2012, abans d’entrar el Parlament.
De tots els regidors del consistori barceloní, qui porta més anys en el sector privat és el líder de Vox, Gonzalo de Oro-Pulido. Ha passat vint anys en el sector de la banca, primer a Banc Sabadell i, posteriorment, a Liberbank. Fins ara ha estat soci i director d’operacions de Rhombus (RBS Global Consulting SL), consultora de serveis financers especialitzada en assessorament patrimonial. Ha participat, com a soci, en la creació de diversos negocis digitals: Wellwo, de solucions per a la salut dels empleats de les empreses que contractin el servei; Ictiva, gimnàs online; i d’Udunia, de venda d’articles de moda. I fins fa un any, va exercir de director comercial i d’expansió de Somewhere, una cadena de restauració amb locals a Barcelona i Sant Cugat.