Els riders de Glovo podran reclamar a l'Estat les cotitzacions pagades com a "falsos autònoms", segons l'advocada laboralista Eva Mirón, que considera que el canvi del model laboral de l'empresa barcelonina suposa un "punt d'inflexió" al sector del repartiment. Així s'ha expressat l'experta en una entrevista al programa televisiu L'hora de l'1, en la qual també ha explicat que la contractació dels empleats de Glovo, que fins ara treballaven com a "falsos autònoms", suposarà més garanties laborals per als riders, així com "ingressos milionaris per a les arques de l'Estat".

Mirón ha reconegut que existeixen "detractors" de la mesura, preocupats perquè el seu nivell d'ingressos, llibertat o ritme de feina empitjori amb la regularització, però ha posat èmfasi que ara, en canvi, tindran dret a cobrar l'atur si són acomiadats i a un salari regulat pels convenis col·lectius i no "a l'arbitri que Glovo decideixi", mentre que no hauran d'assumir les quotes a la Seguretat Social que estan obligats a pagar els autònoms.

Acció col·lectiva

Referent a això, l'advocada laborista ha animat al sector dels repartidors afectats a reclamar en una acció col·lectiva les cotitzacions que han estat abonant a la Seguretat Social durant el temps que han estat "falsos autònoms". "És una reclamació que es podrà tramitar davant l'Estat, no davant Glovo", ha aclarit. "Glovo haurà d'assumir el cost d'aquestes cotitzacions impagades i, d'altra banda, hi ha la devolució que l'Estat hagi de fer a aquests falsos autònoms per les quotes que han anat pagant per la mala praxi de Glovo", ha detallat Mirón. Així mateix, l'advocada ha reconegut que aquesta regularització, que pot ser el procés d'aquest tipus més gran que s'hagi viscut a Espanya, és una situació "molt excepcional i suposa un punt d'inflexió".

Óscar Pierre, CEO i fundador de Glovo | Foto: EFE
Óscar Pierre, CEO i fundador de Glovo | Foto: EFE

Declaració d'Óscar Pierre

Precisament aquest dimarts, el conseller delegat de Glovo, Óscar Pierre, ha declarat com a investigat en el procés penal iniciat per la Fiscalia per un presumpte delicte social, incloent-hi possibles fraus en la contractació basant-se en actuacions de la Inspecció de Treball i Seguretat Social. El CEO i fundador de l'empresa de repartiment ha al·legat davant de la jutgessa que el nou model d'empresa impulsat a Espanya aquest dilluns per regularitzar els repartidors "pot semblar una estratègia de defensa, però és una coincidència".

Així, durant la seva declaració i segons fonts presents a la sala, Óscar Pierre "en tot moment ha defensat que el seu model és lícit, però que des de l'empresa no volen estar discutint amb l'administració", motiu pel qual laboralitzaran als riders. En aquest sentit, l'executiu ha assegurat que han aportat sentències que estimen la legalitat del seu model de feina i ha al·legat que han respectat els criteris, però ha expressat que canvien el model perquè volen "pau social i amb l'Administració".