Elit Taxi, RidersxDerechos i Taxi Project han presentat una querella contra UberEats per presumptes delictes d'estafa, contra els treballadors, contra la hisenda pública i contra la Seguretat Social, "dins d'una possible organització criminal", segons consta en la querella, a què ha tingut accés Europa Press aquest dijous. L'acció judicial arriba després de la recent querella que van interposar riders i taxistes a Glovo a través de l'Associació Observatori de Treball, Algoritme i Societat.
L'escrit ha estat presentat davant del Jutjat Central d'Instrucció de l'Audiència Nacional, i és contra Uber Systems Spain i Portier Eats Spain, que expliquen amb la marca comercial UberEats, a més d'estendre's a directius. En un comunicat, els querellants han assegurat que, després de l'entrada en vigor de la llei rider, "Uber Eats ha fet un gir en el seu model: dels falsos autònoms va passar a la subcontractació temporal, on ha externalitzat fraudulentament tota la seva activitat a diferents empreses."
Han assegurat que aquestes empreses "imposen rotació i inestabilitat entre els treballadors, encara que UberEats continua establint les condicions i gaudint de les rendes derivades del seu treball", i han criticat textualment que els treballadors afectats són altament vulnerables. Així, ha interposat la querella "per la presumpció de diversos delictes, on destaca la ideació d'un model per a frau i lucre il·lícit de la companyia, utilitzant falsos autònoms per simular treballs en el seu benefici i perjudici dels treballadors."
Acord de 2022
Els querellants han recordat que l'Audiència Nacional va obligar el 13 de desembre de 2022 a UberEats a regularitzar 4.404 treballadors per compte d'altri i satisfer-los una indemnització per acomiadament col·lectiu. "En aquest acord, UberEats reconeix l'existència de la conducta il·legal, de manera que, en no estendre'l a la resta de les persones treballadores, és d'allà d'on es deriva la presumpta comissió dels delictes", han afegit els querellants.
No és la primera acció judicial d'aquesta magnitud que duen a terme els treballadors d'ambdós sectors. El passat 20 de setembre, l'Observatori de Treball, Algoritme i Societat --en col·laboració amb la plataforma sindical RidersxDerechos i Taxi Project 2.0-- va presentar una querella contra Glovo pels presumptes delictes contra la hisenda pública, contra la seguretat social, estafa i contra els drets dels treballadors.
En aquell moment van explicar que es tractava de la primera demanda penal que es presentava contra l'empresa per contractar suposadament falsos autònoms.