Miquel Roca i Junyent té una dimensió política, una altra d’advocat i una tercera d’home d’empresa. Amb 84 anys complerts, els accionistes d’Aigües de Barcelona l’han proposat com a president del consell d’administració de la companyia. De fet, ja era membre d’aquest consell des de fa vuit anys i, des del gener passat, també ho és del d’Abertis i es manté com a secretari dels de Banc Sabadell, TYPSA i Werfenlife.

Que tingui tres anys més que el president estatunidenc Joe Biden no impedeix que els accionistes d’Aigües de Barcelona (Agbar, propietat de la francesa Veolia, amb el 70%; CriteriaCaixa i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb el 15% cadascun) confiïn en Roca per substituir Ángel Simón en la presidència. Simón hi va renunciar el juny passat per centrar-se en les seves noves responsabilitats a CriteriaCaixa. I Roca és un home de consens, sempre a punt pel que convingui.

Fa precisament un any va renunciar a la condició de soci de Roca Junyent SLP, el despatx d’advocats que va fundar el 1996 quan va abandonar el primer pla de la política, però hi segueix com a president d’honor. Fonts del despatx asseguren que manté “la seva activitat habitual”.

En política, se’l recorda com a “pare” de la Constitució Espanyola de 1978 si bé també ho és de l’Estatut de l’any següent, el de Sau, així com per la seva llarga trajectòria com a dirigent de Convergència i càrrec electe de CiU, formacions ja desaparegudes, però això mereixeria un capítol a banda. I com a advocat, és el fundador de la firma legal Roca Junyent, que des del 2017 lidera el seu fill Joan Roca Sagarra, de 55 anys, en qualitat de president i soci director.

Roca Junyent va facturar l’any passat 37,85 milions d’euros, segons avancen fonts del despatx a ON ECONOMIA. El creixement ha estat constant en els últims anys: 23,9 milions d’euros (a l’any 2018), 25,42 (2019), 25,73 (2020), 29,39 (2021), 32,33 (2022) i els 37,85 milions de 2023, que suposen un 17% més respecte l’exercici anterior. En els últims anys, han establert una política d’aliances amb altres despatxos professionals que operen amb la mateixa marca.

Roca Junyent Joan Roca Miquel Roca
Joan Roca Sagarra i Miquel Roca i Junyent, al despatx d'advocats, situat al carrer Aribau. / Cedida

Joan Roca Sagarra es va formar en la Universitat Autònoma de Barcelona i en les nord-americanes de Yale i Harvard. Fa una dècada també va cursar un programa específic de direcció a IE Business School. Des de 2010, dóna classes de pràctica jurídica a la Pompeu Fabra. Abans de treballar pel despatx familiar, ho va fer cinc anys a Uría Menéndez. Està especialitzat en l’assessorament d’empreses en els àmbits financer, bancari i societari. Ha participat en fusions, operacions de refinançament i private equity. I també exerceix de secretari de consells d’administració.

Precisament, segons recollia el BORME aquest juliol, els últims consells als quals s’ha incorporat com a secretari (sense facultats de conseller) són els de quatre societats vinculades a les clíniques de reproducció assistida Eugin, controlades pel fons d’inversió GED des que a finals de l’any passat les va adquirir a Fresenius, el grup alemany propietari de Quironsalud. Entre altres empreses, també és el secretari del consell de Glovo, que presideix Òscar Pierre.

Al costat de la Casa Reial

El despatx Roca Junyent es va incorporar aquest juliol a la Fundació Princesa de Girona. El seu representant en el seu patronat és el mateix Joan Roca Segarra. Aquest despatx ja va defensar la infanta Cristina de Borbó en el cas Nóos, després que el rei Joan Carles ho demanés a Miquel Roca. I van aconseguir que en sortís exculpada, mentre que el seu espòs, Iñaki Urdangarin, va ser condemnat a presó. Curiosament, els avantpassats dels Roca van abraçar la causa carlista, una altra línia successòria al tron d’Espanya.

Avantpassats carlins

Els Roca eren una nissaga de polítics que s’ha transformat en una nissaga d’advocats molt vinculada al món de l’empresa. Miquel Roca és fill de Joan Baptista Roca Caball (1898-1976).que va abandonar la carlina Comunió Tradicionalista per participar en la fundació, el 1931, d’Unió Democràtica de Catalunya. Fidel a la República, es va exiliar a França en ser perseguit per la seva obediència catòlica –Miquel Roca va néixer a Bordeus, el 1940– i, durant l’ocupació nazi, va ser detingut. Quan va tornar a Espanya, es va vincular a UDC en la clandestinitat i va tornar a ser detingut. Va ser fundador i vicepresident de la Societat Catalana d’Economia, nascuda a principis de la dècada dels cinquanta.

I per banda de mare, Montserrat Junyent Quintana, aquesta era filla de Miquel Junyent Rovira (Piera, 1871 – Barcelona, 1936), que va ser cap de la Comunió Tradicionalista a Catalunya i director del Correu Català. En la vessant més empresarial, va dirigir el Banc Català Hipotecari, conegut popularment com "el banc dels carlistes". Però aquests antecedents familiars no van impedir que, dècades després, Miquel Roca tingués línia directa amb la Corona, especialment amb el rei emèrit.

Miquel Roca es va casar amb Anna Maria Sagarra Trias, filla de l’advocat Josep Lluís Sagarra Zacarini (1916-1999). Són pares de tres filles i un fill, Joan, que és l’únic que ha continuat amb la tradició de l’advocacia. Les seves germanes tenen altres professions. Helena Roca Sagarra treballa des de 1995 pel Gran Teatre del Liceu i, en l’actualitat, exerceix de directora de relacions institucionals, mecenatge i esdeveniments. Amb anterioritat, va estar a Barclay’s Bank. Berta va fundar fa deu anys la seva pròpia empresa, Berta Roca Comunicació, i abans havia treballat per les agències publicitàries Clarà-Patrís i Bassat Ogilvy & Mather, a les ordres de Lluís Bassat. I Agnès és interiorista i fundadora d’Estudi Amsa.

Precisament, Estudi Amsa s’ha encarregat del disseny de les oficines de Roca Junyent, al carrer Aribau, que van estrenar el juliol de l’any passat una reforma integral basada en el concepte d’espais oberts: l’objectiu és potenciar una manera de treballar més col·laborativa, que afavoreix el benestar dels professionals i que té en compte la sostenibilitat

Alguna vegada, Miquel Roca ha lamentat no haver pogut dedicar més temps als seus fills quan eren petits per culpa de les seves ocupacions polítiques. Això ho ha compensat amb els néts. Per exemple, el president del despatx, Joan, és pare de dos nois i una noia que encara estan en l’etapa de formació o tot just han iniciat la carrera professional.

Però Miquel Roca no es retira. El 2021 va deixar el consell d’administració d’Endesa en complir el límit de 12 anys, el 2023 també va sortir del d’ACS per facilitar la paritat entre els seus membres si bé, uns mesos després, es va incorporar al d’Abertis, que és del mateix grup. I ara l’espera la presidència d’Aigües de Barcelona. A sobre, continua pronunciant conferencies, rebent premis i mantenint contactes polítics –com la trobada amb Salvador Illa a principis de maig– perquè mai ha perdut aquesta passió.